SZERSZÁMGYÁRTÓK MAGYARORSZÁGI SZÖVETSÉGE
  magyar I englishI


 
 

Friss hírek

Dátum: 2014-02-05

Műanyagfeldolgozó szerszámok
tervezése és gyártása


Gyakorlatorientált tanfolyam

· Szerszámkonstrukciós megoldások
· CAD/CAM/CAE rendszerek szerepe a tervezésben
· Műszaki és gazdaságossági számítások
· Gyártáshelyes terméktervezés
· Tervezési irányelvek
· Emeletes szerszámok
· Forrócsatornás rendszerek
· Gyors prototípus gyártás
· Szerszámgyártási technológiák
· Kivágó és képlékeny alakító szerszámok felépítése

· A tanfolyam időtartalma: 60 óra (10x6 óra)
· Kezdés: 2014. Március 6.
· Oktatók: Balázs Imre, Dr Mikó Balázs, Dr Sárossy György
· Tanfolyam díja: 140.000,- FT + ÁFA

Jelentkezés és további információk:
Óbudai Egyetem
Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet
1081 Budapest, Népszínház u. 8.
Tel.: 1/666-5332; Fax: 1/666-5480
Ügyintéző: Lődi Hajnalka
E-mail: lodi.hajnalka@bgk.uni-obuda.hu


250 jelentkező a Rába-Volvo beszállítói programra Dátum: 2013-06-17
A Rába-Volvo együttműködés keretében tavasszal meghirdetett beszállítói programra eddig az előzetes várakozásokat meghaladva, közel 250 kis- és közepes vállalkozás jelentkezett. Az érdeklődőknek még szűk két hetük maradt, azt követően elindul az adatok feldolgozása és a program következő fázisának előkészítése.

A több lépcsős folyamat eredményeként alakul ki mely hazai vállalkozások termékei épülhetnek be potenciálisan a tervezett Rába-Volvo autóbuszokba, illetve kerülhetnek majd be a Volvo globális beszállítói rendszerébe. Az elmúlt három hónap alatt a vártnál jóval több, már közel 250, vagyis napi szinten körülbelül 3 magyar kis- és közepes vállalkozás jelezte a Rába Jármű Kft.-nek, hogy közreműködne az új Rába-Volvo autóbuszok gyártásában.

A jelentkezők szinte a teljes iparágat lefedik, és van köztük számos, igen magas színvonalú alkatrészeket gyártó cég is. A program azonban még nem zárult le, június 30-ig még bárki jelentkezhet a Rába honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu
Mach-Tech 2013 bejárás a BME gépész szakkolégium segítségével Dátum: 2013-06-11
Az “Egyetemek Utcája” címmel a kiállítás alatt külön egyetemi sziget is megtalálható volt a D pavilonban, mely lehetőséget biztosított 7 elismert magyar felsőoktatási szakintézmény számára, hogy bemutatkozzon. Itt találkoztunk a BME gépész szakkollégium tagjaival, akik felajánlottak, hogy kameránkkal együtt mi is tehetünk egy utazást a kiállításra elhozott pneumobiljukkal.

Tovább a cikkhez

Forrás: cnc.hu

Lehetőségek az élelmiszeriparban, a vegyiparban és a gépiparban Dátum: 2013-06-03
Fel kell mérni a hazai ipari energiatakarékosság lehetőségeit - mondta Zarándy Tamás, a Századvég Gazdaságkutató üzletfejlesztési menedzsere. [...]
Ipari oldalon két módja van az energiahatékonyság javításának. Az egyik, hogy le kell építeni a leginkább energiaigényes ágazatokat. Ez az átalakulási folyamat azonban mára lezárult (ahogyan a többi új, uniós tagállamban is), lényegében megszűnt az energia-intenzív nehéziparunk. Marad a másik út, megmaradt iparunk energiahatékonyságának javítása. Ezek közül jelenleg fémkohászat használja a legtöbb energiát, majd következik a vegyipar, a nem fémes árványi termékek előállítása, utána a fa-, papír- és nyomdaipar. Jelentős az energiaigény járműgyártásban és az élelmiszeriparban is. [...]
A Századvég e téren készített vállalati interjúiból kiderült, hogy a hazai cégeknél az egyik fő megtakarítási lehetőség az elektromos rendszerek korszerűsítése, a másik pedig a hővel való ésszerűbb gazdálkodás. Az uniós vizsgálattal egybe csengve a századvég is azt állapította meg, hogy a technológiai fejlesztés ígéri a legkisebb megtakarítást. Az interjúkból az is világossá vált, hogy eltérőek a cégek energiatakarékossági intézkedései. Van, ahol az ezzel kapcsolatos elvárások beépülnek a vezetők bónuszrendszerébe, máshol számszerűsítik azt, hogy mennyivel kell kevesebb energiát felhasználni, és sok helyen jellemző általában véve is az energiatudatos vállalati magatartás. [...]

Teljes cikk

Forrás: vg.hu

Solid Works: Tervezés prémium szinten Dátum: 2013-05-28
A vásárlók számára általánosságban fontos, hogy egy termék mennyibe kerül, de ezen túl sokszor lényegesebb szempont a kínált valós érték.
Mennyit és tulajdonképpen mit is kap a vevő az árért, amelyet egy termékért kifizet? Az ipari eszközök beruházásánál lényeges kérdés a bekerülési áron felül, hogy használat közben mekkora a járulékos költség, mennyi a megtérülési idő, vannak-e az adott termék használatából eredő forintosítható előnyök. A SolidWorks ilyen előnyöket kínál a felhasználóknak.

A SolidWorks két oldalról is támogatja a felhasználókat, hogy jobb piaci pozíciókat érjenek el. Az egyik fő előny a mindennapi használatban mutatkozik meg: olyan eszközöket tesz elérhetővé, amelyek tervezéssel, műszaki kommunikációval, adatkezeléssel, illetve számítógépes működési és viselkedési szimulációkkal gyorsítják a döntési folyamatokat. A tervezés közben kiszűrt hibák sokkal kevesebb gondot okozhatnak a gyártási fázisokban. A másik lehetőség a felhasználók számára, hogy az általuk előállított termékhez további szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a SolidWorks szoftverek használatával, amelyekkel növelik saját termékeik értékét. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Megjelent a Siemens Tecnomatix digitális gyártási termékcsalád 11-es verziója Dátum: 2013-05-21
A graphIT Kft. a 2013. május 9-10-én tartott Felhasználói konferenciáján jelentette be a Siemens digitális gyártási termékcsaládjának legújabb 11-es verzióját. Annak ellenére, hogy ez a verzió csak pár nappal korábban jelent meg világszerte, a konferencia résztvevői már élőben láthatták a legújabb szoftverújdonságokat. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Vasúton a Mercedesek Dátum: 2013-05-13
Ettől a héttől már vasúton is szállítják a Kecskeméten gyártott Mercedeseket. A gyár bővítésére nincsenek konkrét tervek. Tavaly több mint negyvenezer autót gyártottak a kecskeméti Mercedes gyárban. A szalagról átlagosan kétpercenként gördülnek le a B-osztályok és a CLA-k, tegnap például a délelőtti műszaknak 238 gépkocsi volt az előirányzat. - írja a baon.hu

A gyártósor mellett egy kijelzőn folyamatosan látható, hogy az előírt mennyiségből mennyit sikerült teljesíteni, és mennyi a „mínusz”, azaz az elmaradás az ütemtervhez képest. Minden perc és esetleges leállás drága, hiszen a megrendelések folyamatosan érkeznek a céghez.

Mint azt Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója tegnap, egy sajtóbejárást követő tájékoztatón kérdésünkre elmondta: Európában elsősorban a B-osztály a népszerű, ennek fő piaca főleg Németország, a csak Kecskeméten gyártott CLA-t pedig gyakorlatilag a világ minden részére szállítják. Példaként Japánt, Dél-Koreát, Ausztráliát említette Frank Klein, hozzátéve: szeptembertől az Egyesült Államokban is megjelenik a modell, és a cégvezető reményei szerint sikertörténetet fog írni. Május 6-án indult el egyébként az első szállítmány vasúton, hiszen mint tudott, a gyárnak van saját belső vasúthálózata, amely a Cegléd-Szeged vonalhoz kapcsolódik.

Forrás: autopro.hu

Nagyoláshoz és simításhoz Dátum: 2013-05-06
A Sandvik Coromant új ötélű lapkákkal felszerelt marószerszáma nagyoláshoz és simításhoz egyaránt kiválóan alkalmazható minden anyagminőség esetén, így alkalmas optimalizált megmunkáláshoz.
Az új marószerszám megfelel a legtöbb, nagy előtolású homlok- és profilmarást igénylő alkalmazáshoz és iparághoz. Alkalmas a hosszú szerszámkinyúlást igénylő komponensek megmunkálására, nagyon jól használható az alacsonyabb teljesítményű gépekhez és gyenge alkatrészmegfogás esetén is.

Előnyei közé sorolható a nagy termelékenység - könnyű megmunkálást igénylő alkalmazásoknál - és a hosszú élettartam, különösen a nehezen megmunkálható anyagok esetén. Rozsdamentes acélhoz, edzett acélhoz és titánhoz optimalizálták.
Minden szerszámtest belső hűtéssel van ellátva, így lehetővé válik a hatékony nedves megmunkálás; a sűrített levegős hűtési lehetőség által hatékony forgácseltávolítást biztosít a mély üregek marásához és spirális interpolációhoz. A CoroMill 419 ötélű lapkái stabilak és nagy teljesítményűek a megbízható megmunkálás érdekében. Számos minőségben és geometriában elérhető, így választhat a legtöbb anyaghoz és alkalmazáshoz megfelelőt. Az új CoroMill 419 szerszám rendelhető 32-100 mm (1,25-4 hüvelyk) átmérőtartományban.

Forrás: gyartastrend.hu

Átfogó könyv a fémmegmunkálásról Dátum: 2013-04-30
A Seco Tools kiadásában hamarosan új könyv jelenik meg, amely egy egyedi áttekintést kíván nyújtani a fémmegmunkálásról és az elméletek gyakorlatba való átültetéséről. “Ez az én életem a fémmegmunkálás területén – egy élet munkája, bizonyos értelemben.” – foglalta össze a könyv írója, Jan-Eric Ståhl, aki nem mellesleg a svédországi Lund Egyetem professzora. “A fémmegmunkálással kapcsolatos tudás mindeddig töredezett volt. Ezzel a könyvvel az a célom, hogy ezeket a szálakat összefogjam.”
A megjelenő könyv címe Metal Cutting, Theories and Models, amely a kiadás után egyből szerves részévé is fog válni a Seco Technical Education Programmes (STEP) névre hallgató oktatási programnak. “Ez az új könyv lesz a kiegészítő információk forrása” – mondta Patrick De Vos, a Seco Tools vállalati oktatási menedzsere. “Ståhl professzor könyvében a legtöbb fémmegmunkálási modell kísérleti alapokon nyugszik, ugyanakkor a könyv a folyamatok gyakorlati jelentőségét is részletesen tárgyalja.” [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Világrekord-kísérlet és izgalmas kihívások A mérnökök játszóterén Dátum: 2013-04-25
Háromszáznál több lépésből álló Goldberg-szerkezetet terveznek hónapok óta azok a mérnökhallgatók, akik világrekord megdöntésre készülnek szombaton, a Millenáris B épületében nyíló mérnökök játszótere elnevezésű programon. A rekordkísérlet mellett számos izgalmas és kihívással teli játékban tehetik próbára tudásukat a műszaki felsőoktatásba járó diákok.
A magyarországi Bosch-csoport harmadszor rendezi meg A mérnökök játszótere elnevezésű rendezvényt, amelynek fő attrakciója a Goldberg-szerkezetek versenye lesz - adták hírül közleményben a szervezők.

A Goldberg-szerkezet egy olyan láncreakciószerűen működő gép, amely egy alapvetően egyszerű feladatot lehetőleg minél több, egymásból következő lépés láncolatán keresztül végez el. Fontos, hogy egy jó Goldberg-gép megnevetteti az embereket: például egy csőben leguruló golyó a csőből kijövet meglök egy homokórát, amely ezáltal átfordul és az alján kiképzett nyílásból a homok egy serpenyőbe ömlik. A kiömlött homokmennyiség épp elegendő ahhoz, hogy a serpenyőt tartó libikókát átbillentse, amely ezzel zárja az aljára szerelt érintkezőt és így kapcsol fel egy lámpát - olvasható a szervezet honlapján. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Akár 9 modulos megmunkáláshoz is Dátum: 2013-04-15
A homlokfogaskerekek és ferde fogazású fogaskerekek marására szolgáló CoroMill 176 teljes profilú lefejtő marók családját a Sandvik Coromant kibővítette a nagyobb, 9 modulos alkalmazásokhoz is.
Az első ízben 18 hónappal ezelőtt bemutatott CoroMill 176 váltólapkás lefejtő maró lenyűgöző – akár 50%-os – mértékben képes csökkenteni a forgácsolási időt, ami nagyrészt a hagyományos gyorsacél (HSS) maróknál akár négyszer nagyobb forgácsolási sebességnek, valamint a hatékony lapkák széles választékának köszönhető. A forgácsolószerszám teljes hatásfokú kialakítást kínál, szemben az érintőirányban rögzített lapkákkal szerelt több szegmenses lefejtő marók fél hatásfokú kialakításával.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Melyik a megfelelő megoldás szériagyártáshoz? Dátum: 2013-04-08
A szerszámgépgyártóknak mindig speciális tervezési kihívást jelent, mikor a felhasználók optimális megoldást keresnek a szériagyártás anyag- és eszközmozgatási feladataihoz. Forgóasztal rendszerek, átadó rendszerek és CNC egységek állnak rendelkezésre ezeknek a feladatoknak a megoldására. A 2013-as EMO Hannover-en bőséges választékot lehet majd találni ezekből, többek között a MAG-tól, és a Swiss Starrag csoporttól.

“Egy gyártósor átlagos élettartama húsz év, míg egy alkatrészé hét év. Ez azt jelenti, hogy egy gyártórendszeren legalább három generációnyi alkatrész fog keresztülmenni.” - jellemezte ezt az érdekes problémát Dr. Manfred Berger, a MAG Automotive Europe elnöke. A vállalat a modern gyártósorokat üzemeltető vevőinél szembesül leginkább ezzel a kihívással, ahol sokoldalú gyártórendszereket alkalmaznak, melyekben egy- és kétorsós CNC gépek vannak, melyeket “gyakran, bár helytelenül neveznek megmunkálóközpontoknak”, mondta Manfred Berger. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Ősszel már kapható az új Audi A3 Dátum: 2013-03-28
Győrben gyártott kompakt limuzinnal lép a legnagyobb globális piaci szegmens versenyzői közé az Audi. Az első darabok késő ősszel kerülnek a kereskedésekbe - közölte a német járműgyártó magyarországi cége. A gyártás kezdetekor csak Győrben készül majd az A3 limuzin - jelezte az Audi Hungaria Motor Kft., a pontos évi darabszámmal kapcsolatos kérdést elhárítva. Hozzátették: a 2013 közepén avatandó új győri járműgyár, ahol a tavasszal bemutatandó autó sorozatgyártása elindul, évi 125 ezer darabos kapacitású.

Az Audi Hungaria Motor Kft. tájékoztatása szerint a négyajtós A3 limuzin kis tömegű, erős és nagy hatékonyságú hajtásrendszerrel, csúcsszínvonalú infotainment berendezésekkel és vezetés-támogató rendszerekkel felszerelt autó, amelyet háromféle motorral gyártanak majd. A német autógyár magyarországi leányvállalata két héttel ezelőtt jelentette be, hogy árbevétele 5,282 milliárd euróra csökkent 2012-ben a tavalyelőtti 5,598 milliárdról.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke elmondta: az 5,6 százalékos csökkenés oka, hogy a motorgyártási rekord mellett kevesebb, 33 és fél ezer autó készült tavaly Győrben, mint egy évvel korábban. Ezt a cég vezetője azzal magyarázta, hogy az itt gyártott típusok - a TT és az A3 Cabrio - "igazi európai autók", márpedig az Audi AG kevéssel korábban bemutatott konszernszintű számai is jelzik, hogy az európai piac jelenleg nem a fejlődés motorja.

Forrás: gyartastrend.hu

Az egyik legversenyképesebb autóipari piac vagyunk Dátum: 2013-03-21
A gyártási költségek tekintetében továbbra is a világ és Európa egyik legversenyképesebb autóipari piaca a magyar, az iparági szereplők szerint a költséghatékonyság jelentősen javult hazánkban az elmúlt két évben – mutat rá az Ernst & Young Európai Autóipari Felmérése.

A jelentésből az is kiderül, hogy az európai autóipari gyártók és beszállítók bizakodóak, döntő többségük szerint javul majd üzleti helyzetük a következő hat hónapban.

„Rendkívül pozitív hír Magyarország számára, hogy a költséghatékonyság és a termelékenység tekintetében is javulásról számolnak be az autóipari szereplők. A szektor ugyanis további átrendeződés előtt áll Európában, a gyártókapacitás nyugatról keletre vándorlásával lehet számolni. Ennek az átrendeződésnek pedig éppen azok lesznek a nyertesei, akik költséghatékonyan és magas termelékenységgel tudják a termékeket előállítani” – mondta Heinczinger Róbert, az Ernst & Young partnere.

A megkérdezett autóipari gyártók és beszállítók szerint a gyártási költségek tekintetében továbbra is a világ és Európa egyik legversenyképesebb piaca a magyar, a kontinensen hazánk a harmadik helyen szerepel a listán. A válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendkívül, 46 százalékuk, hogy eléggé versenyképesnek tartja az országot. Az európai lista első helyén Csehország, második helyén Szlovákia szerepel.

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

A világ legkisebb precíziós fúrója Dátum: 2013-03-13
Az amerikai BIG Kaiser Precision Tooling bemutatta az EWN 04-7 sorozatot, amely állításuk szerint jelenleg a világ legkisebb precíziós fúrófejének számít. Ezt az új fúrófejet elsősorban nagysebességű főorsóval (pl. HSK-E25, E32 vagy E40) rendelkező mikro marógépekhez ajánlják.

A sorozat által lefedett átmérőtartomány: 0,04 – 7 mm. A fúrók rendelhetők a Kaiser KA1 moduláris csatlakozóval vagy 10 mm-es hengeres fúrószárral. Szerszámon át történő hűtés esetén a hűtőfolyadék maximális nyomása 20,7 bar lehet. Bár az EWN 04-7 sorozatot eredetileg mikromegmunkálásokhoz fejlesztették ki, ugyanakkor számos olyan általános problémát is meg lehet vele oldani, mint amikor egy alkatrésznél például mély üregekben kell kis átmérőjű fúrást végezni.

Forrás: cnc.hu
ISTMA felmérések kiértékelései Dátum: 2013-03-04
Szövetségünk a nemzetközi társszervezettel közösen elkészítette az európai  Mould and Die piacok állapotát vizsgáló 2012. év II. félévi jelentését.

Letöltés


Tesztre kész a magyar elektromos busz Dátum: 2013-02-20
Kaposváron tesztelik majd azokat az elektromos buszokat, amelyeket az evopro csoport magyar mérnökei fejlesztettek ki. Mészáros Csaba, az evopro csoport vezérigazgatója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara innovációs tagozatának elnöke állapodott meg erről Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével.

Mészáros Csaba hangsúlyozta, hogy a tesztüzem az év végén indulhat. Arról, hogy ki gyártja majd a buszokat és mikor indul a sorozatgyártás, egyelőre nem kívánt részleteket mondani. 
Kiemelte, hogy a buszok kompozit - vagyis könnyűszerkezetes, üvegszálas technológiával megerősített - műanyagból készülnek majd. A cég közleményében ismerteti: a magyar összefogással, hazai beszállítókkal létrehozott, új fejlesztésű, elsősorban kínai akkumulátorokkal felszerelt első jármű karosszériái 2013 tavaszáig készülhetnek el, az EU-s típusengedéllyel rendelkező prototípus pedig az év második felére.

A hagyományos, acélszerkezetű buszokhoz képest csaknem harmadával könnyebb, jelentősen kedvezőbb üzemeltetési költségű magyar fejlesztésű jármű nem csupán szerkezetében, hajtásláncában, közlekedéstechnikai megoldásaiban, hanem várhatóan gyártásában is számos újítást tartalmaz. A cégcsoport mérnökei két éve kezdtek a járműipari fejlesztésbe, amely során nem csupán egy buszt, hanem egy komplex, ma már bizonyos modulok vonatkozásában újításokkal, szabadalmakkal védett rendszert hoztak létre.

A munka során elsősorban a Magyarországon jelenlévő, közel 40 nemzetközi és magyar cég termékeiből építkeztek, így a tervek szerint összességében 70 százalékban magyar hozzáadott értékű járműcsalád jöhet létre, amelynek tagjai között midibusztól a csuklós buszig (beleértve a trolibuszt is) számos típus variáció szerepel. A rugalmasság a karosszériamodulokon kívül a hajtásrendszerre is vonatkozik, lehetővé téve így az elektromos, a dízel vagy akár a cseppfolyós gázüzemeltetést is. Az új buszok versenyképességét növelheti, hogy a saját szabadalmaknak köszönhetően, jelentősen csökkenthetők a gyártási és az üzemeltetési költségek - olvasható a közleményben.

Az energiafelhasználás optimalizálása érdekében az evopro fejlesztői olyan, előre programozott üzemmódokat is kialakítanak, amelyek révén a vezérlőelektronika tovább csökkentheti az üzemeltetés költségeit. Az evopro Kft. 2001-ben alakult az evopro csoport első tagjaként, fő tulajdonosa Mészáros Csaba. A tagvállalatok székhelyei Németország, Ausztria, Szlovákia, Románia és Törökország területén találhatóak, a vállalatcsoport mérnökeinek létszáma meghaladja az 1000 főt.

A budapesti székhelyű nemzetközi mérnökirodában mintegy 250 villamos-, gépész- és informatikus mérnök dolgozik.
 A cégcsoportnál végzett kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenység 5 éve kezdődött, és egyre jelentősebb méretűvé vált, ezért 2008 óta külön ágazatként, ma pedig már külön cégként működik.

Forrás: gyartastrend.hu
Új üzemet épített a Soyer Magyarország Kft. Székesfehérváron Dátum: 2013-02-12
Uniós támogatásból 118 millió forintos beruházással új üzemet épített a Soyer Magyarország Kft. Székesfehérváron.

A hegesztéstechnikai cég mintegy 59 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési pályázatán. A beruházás 50 százalékos támogatási aránnyal valósult meg, teljes költsége 118 millió forint volt.

Az épület kivitelezésekor kiemelt szerep jutott a környezetvédelemnek és a megújuló energiáknak, így fokozottan hőszigetelő fal és tetőzet készült, valamint korszerű nyílászárókat építettek be. Emellett szolár árnyékolást, napcellát és geotermikus hőszivattyúval működő fűtést alkalmaznak.

Székely Zoltán tulajdonos-ügyvezető a csütörtöki avatóünnepségen elmondta, hogy a cég alapítása óta foglalkozik a német Soyer cég csaphegesztő gépeinek nagykereskedelmi értékesítésével, valamint a gépek szervizelésével, tanácsadással és oktatással. A százszázalékos magyar tulajdonú vállalkozás profilbővítést is megcélzott, így mostantól dokumentált minőségi csaphegesztéssel is foglalkoznak, amelyhez a projekt keretében 26 millió forintos CNC hegesztő-berendezést vásároltak.

A speciális hegesztési technika révén partnerei az Audinak, a Suzukinak, a General Motorsnak és a Siemensnek is. Emellett a technológiát használják a hídépítésnél, az építőiparban, a bankautomaták gyártásánál és a villamos iparban is.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a projektben háromfős létszámbővítést vállaltak. Az eddig négy embert foglalkoztató cég két munkavállalót már felvett, de további 2-3 főt fognak alkalmazni a hegesztési munkák felfutásával.

Forrás: autopro.hu
Huzalos szikraforgácsolás az Edgecam 2013 R1 verzióban Dátum: 2013-02-08
Az Edgecam 2013 R1 intuitív környezetet biztosít a huzalos szikraforgácsoló szerszámgépek teljes körű programozásához. Az új környezet kipróbált posztprocesszorok és tapasztalatokon alapuló megmunkálási technológiák széleskörű adattárát tartalmazza alaptelepítésben. Az új ciklusok figyelembe veszik az előgyártmányt, kiküszöbölik a szükségtelen megmunkáló mozgásokat és csökkentik a ciklusidőt.

A felhasználók olyan előredefiniált megmunkálási stratégiák közül választhatnak, mint a „Éjszakai futtatás felügyelet nélkül” vagy a „Nappali futtatás felügyelettel”. Ugyanakkor, egyszerűen adhatnak meg új, saját technológiát. Az új funkciók kiterjednek a különféle sarokkialakítási típusokra, a különböző tartóhíd opciókra, a nagyoló és simító fogások alkalmazási lehetőségeire, a több betétes kivágó szerszámokra, és „kieső mag nélküli” teljes zsebkimunkálásra. Szintén új funkció a „Kép és tartalomfüggő súgó” a Huzalszikra és az Alaksajátosság kereső párbeszédablakok valamennyi opciójához, amely a felhasználói felületet még egyértelműbbé teszi, és segíti a felhasználót a funkciók jobb értelmezésében.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Felhőalapú szimuláció az Autodesktől Dátum: 2013-01-30
Az Autodesk új, felhőalapú szoftvermegoldásat kínál azoknak, akik szerény anyagi erőforrásokkal rendelkeznek.
Az Autodesk az elmúlt időszakban mintegy 500 millió dollárt költött olyan szimulációs alkalmazások akvizíciójára, mint a CFDesign folyadék- és hőáramlástani, az Algor szilárdsági és dinamikai valamint Moldflow fröccsöntés-szimulációs szoftverek. Az Autodesk új, felhőalapú szoftvermegoldása, a Simulation 360 azok számára is elérhetővé teszi az Autodesk Simulation CFD és Mechanical szoftverek használatát, akiknél a hagyományos, desktop analízis rendszerek bevezetése a felmerülõ problémák gyakorisága miatt nem indokolt, anyagi vagy hardver erőforrás korlátok miatt nem lehetséges.

Az Autodesk új, felhőalapú szoftvermegoldásat kínál azoknak, akik szerény anyagi erőforrásokkal rendelkeznek.
Az Autodesk az elmúlt időszakban mintegy 500 millió dollárt költött olyan szimulációs alkalmazások akvizíciójára, mint a CFDesign folyadék- és hőáramlástani, az Algor szilárdsági és dinamikai valamint Moldflow fröccsöntés-szimulációs szoftverek. Az Autodesk új, felhőalapú szoftvermegoldása, a Simulation 360 azok számára is elérhetővé teszi az Autodesk Simulation CFD és Mechanical szoftverek használatát, akiknél a hagyományos, desktop analízis rendszerek bevezetése a felmerülõ problémák gyakorisága miatt nem indokolt, anyagi vagy hardver erőforrás korlátok miatt nem lehetséges. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Szerszámgépgyártó üzemet avatott a Mould Tech Kft. Dátum: 2013-01-24
Mintegy negyedmilliárd forintos beruházással, uniós társfinanszírozással épült meg Zalaegerszegen a precíziós műanyag fröccsöntő szerszámokat és alkatrészeket gyártó magyar Mould Tech Kft. üzemcsarnoka, amelyet kedden avattak fel.

Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára videóüzenetben üdvözölte a fejlesztést, amelyről azt mondta: példa arra, hogy a beszállítói hálózatokra építve a helyi kis- és középvállalkozások hogyan tudnak "erős növekedést produkálva sikereket elérni a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt".

Hozzátette, hogy a helyi innovációra, tudásra épülő vállalkozások eredménye az egész térség növekedési potenciálját erősíti, amely "hozzájárul a magyar gazdaság növekedési kilátásainak javulásához".

Az államtitkár arra is emlékeztetett: a magyar növekedési tervben megfogalmazták, hogy "újra középpontba kell állítani a termelő beruházásokat, a mérnöki tudásra épülő gazdaságfejlesztést, az innovációt" a helyi beszállítói és vállalkozói körök megerősítésével. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Növelte gyártókapacitását a robotrendszereket gyártó Igm Győrben Dátum: 2013-01-21
Az automatizált robotrendszereket gyártó Igm Kft. 20 százalékkal növelte gyártókapacitását Győrben, a fejlesztésre 855,5 millió forintot fordítottak - mondta Fenyősi Béla ügyvezető az MTI-nek.

A cég a beruházáshoz 164,4 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Program keretében. Az ügyvezető elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően több mint 10 százalékkal növelték a munkahelyek számát. Jelenleg 150 főt foglalkoztatnak, a szakmunkások mellett egyre több mérnököt, akik a konstrukciókat közösen fejlesztik ki az osztrák anyavállalat szakembereivel.

Teljes cikk

Forrás: profitline.hu

Új HM-200 szériás Micro Vickers keménységmérő innovatív technológiával Dátum: 2013-01-21
Elérhetőek az új HM-200 Micro Vickers keménységmérő gépek a Mitutoyo Amerikánál. A HM-200 Micro Vickers keménységmérők a legújabb benyomódási méreteket mérő optikai rendszereket ötvözik elektromágneses terhelővel – s ez csak kettő a sok új, a gépbe épített termelékenység növelő technológiából.

Modelltől függően a Mitutoyo HM-200 szériás Micro Vickers keménységmérő érintőképernyős vezérléssel vannak felszerelve, valamint elérhető CCD kamera (A rendszer) vagy beépített USB színes, megapixeles képfeldolgozó rendszerrel és AVPAK automatikus benyomódás mérő szoftverrel (B rendszer). [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Elektromos áram – vezeték nélkül Dátum: 2013-01-15
A vezeték nélküli áramtovábbítás ötlete nem új, több mint 100 éve, a Tesla-tekercs feltalálása óta foglalkoztatja a szakembereket.

Napjainkban mind több berendezésben jelenik meg az áram vezeték nélküli továbbítása, más néven az induktív csatolás, és a fejlesztők egyre sokoldalúbban próbálják meg átültetni a gyakorlatba ezt a technológiát. Az elektromos energia drót nélküli átvitelében kulcsfontosságú a hatékonyság – a generátor által leadott energia nagy részének meg kell érkeznie a vevőegységhez, hogy a rendszer hatékony legyen. Kétféle induktív kapcsolódási folyamat létezik a kis távolságú vezeték nélküli áramtovábbításban: az induktív, illetve a rezonáns kapcsolat.

Általánosságban elmondható, hogy a standard induktív kapcsolat kevésbé hatékony és csak a viszonylag rövid kommunikációs távokon életképes, mivel a mágneses fluxus legnagyobb része nem csatolódik a tekercsek között, így a mágneses mező hamar elhal. A rezonáns kapcsolat nagyobb hatékonyságot ígér (akár 95 százalék körülit) és viszonylag nagy távolságokon, nagyjából pár méteren is hatásos. A rezonáns tekercsek sokkal jobban elősegítik az energiaátvitelt, ezzel jelentősen csökkenthető a veszteség.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Kétműszakos gyártás a Suzukinál Dátum: 2013-01-11
Visszaállt a kétműszakos munkarendre szerdától a 3100 főt foglalkoztató Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára.
Ruska Viktória a vállalat kommunikációs vezetője elmondta : az egyműszakos munkarend csak novemberben és decemberben volt hatályban. A vállalat 2012-ben 155 ezer autót készített, 2013-ban pedig az év második felében egy új, középkategóriás modellt vezetnek be és összesen 180 ezer autó gyártását tervezik.
 Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a kormánnyal tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodás aláírásán elmondta, az új modell tervezését már megkezdték, a beruházás értéke 200 millió euró.
 [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Salvagnini L3 fiber lézer: így működik a gyakorlatban Dátum: 2013-01-04
 Salvagnini L3-as fiber lézervágó gépe többször szerepelt már oldalunkon. Legutóbb a hannoveri EuroBLECH-en kiállított lézerről számoltunk be, de olvashattak már a mezőkövesdi Kiss és Társa Kft. telephelyén tartott Vágástechnikai Nyíltnap kapcsán is erről a gépről. Ezúttal egy komplett megmunkálást láthatnak videónkban.

Az alakzat kivágását egy gravírozási művelet előzi meg. A gravírozás során, mint ahogy a videóban is látható a lézerfej magasabban helyezkedik el. Ennek egyik oka, hogy gravírozáskor a nyaláb nem hatol, nem hatolhat át az anyagon. A keletkezett gőzöket alapesetben a segédgáz keresztül fújja a vágási résen, így ezek nem kerülnek a lézersugár útjába. Itt azonban érthetően erre nincs mód mivel az anyagot nem kell átlyukasztani, a vágófej magasabban kell, hogy fusson, hogy távozhassanak a keletkezett gázok, ami ellenkezö esetben a nyaláb részleges szétszóródását és ezzel együtt teljesítményvesztést eredményeznének. A másik ok a fiber lézernyaláb vastagságában keresendő, mely – szemben a CO2 egy nagyságrenddel nagyobb, 0,2 mm-es átmérőjénél- 0,02 mm. A gépi fókusszal már nem lehet elérni a szükséges lézersugár átmérőt, mely olvasható feliratot eredményezne. A segédgáz nyomás is jelentősen alacsonyabb mint a vágáskor és nem folyamatos sugár dolgozik hanem frekvencia modulált (pulzáló módban), körülbelül 2-3000 Hz-en, csökkentett teljesítményen. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

A Villkász Kft. új üzemcsarnokot avatott Devecserben Dátum: 2012-12-17
tadták a Villkász Kft. zöldmezős beruházással megépült új üzemcsarnokát pénteken Devecserben, az autóipari beszállító cég az összesen 329 millió forint értékű beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 97 millió forintos támogatást nyert el.

Az átadáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke  hangsúlyozta: a beruházás kiemelt figyelmet érdemel, mert mára az  autóipar Magyarország egyik legfőbb húzóágazatává vált. Alig múlik  el hónap hazánkban autóipari beruházás vagy iparági stratégiai  megállapodás nélkül, miközben Európa más részein gyárakat zárnak be,  és dolgozókat bocsátanak el - tette hozzá.   
Ezért nem lebecsülendő tény, hogy dacára annak, hogy mi mindent  ír össze hazánkról a nemzetközi sajtó, vagy hogyan ítélik meg az  országot a nemzetközi hitelminősítők, a nagy beruházók nem gyárakat  zárnak be, vagy leépítenek, hanem éppen ellenkezőleg:  gyártókapacitást bővítenek és új munkahelyeket létesítenek -  fogalmazott a házelnök.
Kiemelte, hogy a magyar tulajdonú Villkász Kft. képes a  legmagasabb nemzetközi igények kiszolgálására, és a legjobb minőség  előállítására. A cég példa arra is, hogy a tisztesség és a nyereség  nem egymástól idegen fogalmak Magyarországon.  [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

CAD-CAM Solutions Konferencia – TopSolid, HandyPROBE, 3D szekennerek és a többi Dátum: 2012-12-11
A látogatót a konferencia első napján megismerkedhettek a CAD-CAM Solutions Kft. termékeivel, kezdve a WinTool CNC projektkezelő rendszerrel, a WorkNC CAM szoftveren, a Vulcan, illetve a Click2Cast öntészeti szoftvereken, a Simple Mold műanyagipari szimulációs szoftveren át egészen a 3D szkennerekig. Ez utóbbi témakörben szó esett az általunk korábban már bemutatott HandyPROBE mobil koordináta mérőgépről, valamint a HandySCAN kézi lézerszkennerről. A cég szakmai előadásai után meghívott szerszámforgalmazó cégek mutatták be termékeiket.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Ősbemutató: a Solid Edge ST5 újdonságai Dátum: 2012-12-03
A szeptember 13-i Solid Edge ST5 magyarországi ősbemutató délutánján a graphIT Kft. megújult Solid Edge terméktámogató csapata hatásos és pörgős prezentációkban mutatta be az új verzió főbb fejlesztéseit.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

A PLM Perspektíva 10 éves hagyománya Dátum: 2012-11-27
A graphIT Kft. idén november 14-én tartotta PLM Perspektíva nevű, 10 éves hagyományra visszatekintő szakmai konferenciáját. A CAD/CAM/PLM szakma legnagyobb éves rendezvényén - a hagyományoknak megfelelően - a szakmában dolgozó tervezőmérnökök és cégvezetők találkoznak, kicserélhetik egymással tapasztalataikat, valamint avatott prezentációkból értesülhetnek a szakma legfrissebb irányairól, újdonságairól, az elmúlt évben történt előrelépésekről.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Labor- és kutatóeszköz fejlesztés - Széchenyi István Egyetem Dátum: 2012-11-20
A győri Széchenyi István Egyetem új labor- és kutatóeszköz fejlesztési eredményeit mutatják be november 21-én, szerdán 11 órakor a Laborépület L2 folyosóján tartandó rendezvényen.
Dr. Kardos Károly beruházási rektorhelyettes köszöntője után dr. Czinege Imre professor emeritus, a beruházás szakmai vezetője, a Járműipari Kutató Központ elnöke, az intézmény egykori rektora „A Járműipari Kutató Központ eszközparkjának fejlesztési programja” címmel tart előadást. Dr. Zsoldos Ibolya tanszékvezető egyetemi tanár (Anyagtudományi és Technológia Tanszék) a térség gazdaságával kialakított kutatási és oktatási együttműködést és az aktuális laborfejlesztést elemzi, majd dr. Böröcz Péter egyetemi tanársegéd (Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék) a Csomagolásvizsgáló laboratórium legújabb műszerét „Laboratóriumi eszközfejlesztés: rázási igénybevételek jelentősége a gyakorlatban” címmel mutatja be.

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

CoroDrill 460-XM keményfém fúró Dátum: 2012-11-16
A CoroDrill 460-XM széleskörűen használható, nagy teljesítményű fúrót a legkülönfélébb anyagokhoz lehet használni. A fúrófej kiváló kapacitáskihasználást, rugalmasságot és sokoldalúságot biztosít. Mivel a fúró az anyagminőségek széles körében használható, a raktárkészlet mérete csökkenthető, ami nagyobb rugalmasságot és rövidebb előkészítési időt jelent.

A CoroDrill 460-XM fúró mikroszemcsés keményfémből készült, ami a keménység és szilárdság kiváló kombinációjának eredményeképpen magas kopásállóságot és hosszabb szerszámélettartamot biztosít. A speciális felületkezeléssel kialakított bevonat csökkenti a súrlódást. Az erős gerinckialakítás kiváló keresztmetszeti szilárdságot biztosít, ami a megnövekedett horony térfogattal együtt fokozza a forgácseltávolítási képességet. A 140°-os csúcsszög többféle fúrási feladathoz ideális, amihez jó középpontozási képesség és alacsony axiális erőket ébresztő kialakítás párosul.

A fúró alapkivitelben 3–20 mm-es (0,118–0,787”) átmérőben, illetve az átmérő 2–5-szörösének megfelelő hosszúságban kapható (DIN 6537 K és DIN 6537 L). Elérhető furattűrés: belső és külső hűtéssel egyaránt IT8–IT9.

Forrás: cnc.hu
Rekord vastagságú rozsdamentes acél vágása Dátum: 2012-11-07
Az EuroBlech 2012 kiállításon bemutatott TruLaser 5000 sorozathoz tartozó TRUMPF gépek 50 milliméter vastagságig képesek rozsdamentes acélt vágni.
Az október végén megtartott kiállításon mutatták be a TruLaser 5000 sorozat szabványos gépeit, melyek képesek akár 50mm vastagságú korrózióálló acél átvágására. A BrightLine opcióval felszerelt 2D lézervágó egységek számottevően javítják az élminőséget 20–25 mm vastagságú korrózióálló acél lemezek esetében. Ezek az új tulajdonságok a TruFlow 8000-rel, egy új CO2 lézerrel valósulnak meg, amely 8 kilowatt teljesítményt és egy tükör vágófejet használ. A gép az újonnan megnövelt lézer teljesítménnyel különösen megfelelő az olyan cégek számára, amelyek nagy mennyiségű vastag rozsdamentes acélt dolgoznak fel. Lehetséges alkalmazás a kivágott alapanyagok készítése későbbi megmunkáláshoz. Olyan munkadarabokhoz is használható, amelyek vágását eddig plazma vagy vízsugaras berendezéssel végezték. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Autóipari termékfejlesztés felsőfokon Dátum: 2012-11-05
A több mint 30 éves múltra vissza tekintő Autodesk Simulation Moldflow Insight termékcsalád segítségével a mérnökök egyszerűen és hatékonyan képesek magas szintű hozzáadott értéket létrehozni vállalatuk és vevőik számára.
Az autóipar a világ- és egyben a magyar gazdaság egyik meghatározó pillére, amely az elektronikai ipar mellett az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazat hazánkban. Jelentőségét jól példázza, hogy a 2011-es magyar GDP közel 8 százalékát a járműipari termelés tette ki, valamint a teljes hazai export negyedét adja. Hazánk legjelentősebb autóipari vállalata, a legnagyobb árbevételű magyarországi cégek között második helyen álló Audi Hungária Motor Kft., amely a tavalyi évben 31 százalékos növekedést könyvelhetett el. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Elindult a duális képzés a Kecskeméti Főiskolán Dátum: 2012-10-27
Csütörtökön töltötték első gyakorlati napjukat a Knorr-Bremse-nél és a Mercedes-Benz-nél azok a hallgatók, akik szeptemberben kezdték a gyakorlatorientált – duális típusú – járműmérnök-képzést a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán.
A főiskola és a két iparvállalat azzal a céllal fogott össze, hogy olyan járműmérnökök kerülhessenek ki a képzésből, akik már a végzéskor rendelkeznek ipari tapasztalatokkal, így jobban megfelelnek a cégek elvárásainak. A Kecskeméti Főiskola hallgatói az első „fecskék" Magyarországon a német mintájú duális típusú/gyakorlatorientált képzésben. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Integrált Siemens-Kuka robotvezérlés Dátum: 2012-10-24
A Siemens és Kuka Robotics az idei IMTS-en mutatta be a legújabb közös fejlesztését. A demonstrációs összeállítás alapját egy Kuka robot képezte, ami különféle munkadarabokat mozgatott, ezzel szimulálva a CNC szerszámgépek kiszolgálását. A közös fejlesztés kulcsa azonban nem maga a robot, hanem a rendszer működését biztosító vezérlő. A Kuka mxAutomation szoftvere ugyanis ebben az esetben teljes mértékben integrálva lett a Siemens Sinumerik CNC platformjába, így a gépkezelő a robotot és a szerszámgépet is egyetlen közös konzolról tudja vezérelni. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Esprit 2013 új ProfitMilling technológiával Dátum: 2012-10-18
Az Esprit 2013 a DP Technology Corp. által fejlesztett, számítógéppel támogatott megmunkálószoftver (CAM) legfrissebb verziója, amelyet a Nemzetközi Gyártástechnológiai Show (IMTS) keretében mutattak be szeptember 10. és 15. között Chicagóban. Az IMTS az Egyesült Államok legnagyobb ipari kiállítása, amelyen 116 ország 1500 kiállítója képviseltette magát, és több mint 100 ezer látogatót vonzott Chicagóba.
A legfrissebb Esprit verzió új, rendkívül hatékony megmunkálási technológiára helyezi a hangsúlyt, amely ötletes és kiemelkedően gazdaságos szerszámpályákat és új megmunkálási stratégiákat biztosít a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új funkciók a magasabb vágósebességre, a hosszabb szerszámélettartamra, illetve az egyre komplexebb geometriák megmunkálhatóságára helyezik a hangsúlyt, így az Esprit 2013 széleskörűen tartalmaz képességeket a ma használatos legkorszerűbb megmunkálógépek és az igen magas igényeket támasztó megmunkálási alkalmazások kezelésére. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Új oktatótermek az Opel-gyárban Dátum: 2012-10-15
Az Opel Szentgotthárd és a helyi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium még 2012. január 30-án írt alá megállapodást annak érdekében, hogy együttműködését magasabb szintre emelje. Ennek szellemében azt a célt fogalmazták meg, hogy közös oktatótermeket hoznak létre, ahol egyrészt az oktatási intézmény tanulóinak gyakorlati képzése, másrészt a gyár munkatársainak szakmai továbbképzése kaphat helyet.

A műszaki oktatótermek 2012. szeptemberére elkészültek, s a tanév elején megkezdődhetett a III. Béla SZKI automatikai műszerész technikus és gépipari mérnökasszisztens szakos, 11., 12. és 13. évfolyamos hallgatóinak órarend szerinti gyakorlati oktatása az Opel szentgotthárdi telephelyén. A gyár erre a célra három oktatótermet bocsátott rendelkezésre, melyeket részben a III. Béla Szakképző Intézet a Vasi TISZK támogatását is igénybe véve szerelt fel az oktatáshoz szükséges gyakorlati eszközökkel, illetve az Opel-gyárban alkalmazott speciális műszaki berendezések töltenek meg. A termekben ezáltal nemcsak az iskola tanulóinak gyakorlati képzése valósulhat meg hatékonyan, hanem a gyárba érkező új munkaerő, illetve a már meglévő állomány részére is megtarthatóak lesznek a speciális eszközparkot igénylő képzések, illetve a továbbképzések. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Új modell a monoBLOCK szériában Dátum: 2012-10-10
A DMG/Mori Seiki új univerzális megmunkáló központtal bővítette ki monoBLOCK sorozatát. Az alábbi szerszámgépeknek úgy tervezték meg az alapvető tulajdonságait, hogy azok minél inkább megfeleljenek a mai ipar igényeinek. Ebből következően a monoBLOCK széria új generációjának legfontosabb jellemzői a nagy statikus tömeg, a nagy görgős megvezetések és golyósorsós meghajtások, valamint az intelligens kialakítás, ami optimális hozzáférést biztosít a munkaterülethez és lehetővé teszi a megmunkálás közbeni szerszámbetöltést. Kompakt felépítésük ellenére ezeknek a megmunkáló központoknak úgy lett kialakítva a munkaterülete, hogy az a különféle alkatrészek széles tartományához elegendő legyen.

Tovább...

Forrás: cnc.hu

A modell kézzelfoghatóvá válik Dátum: 2012-10-04
A 3Dconnexion 3D-s egere forradalmasítja azt a módot, ahogy a felhasználók a 3D-s alkalmazásokkal dolgoznak, mert az egér a digitális 3D-s tartalmakkal való kommunikáció természetesebb és intuitívabb megoldását nyújtja.

A vezérlőfej finom irányításával a felhasználók egyidejűleg pásztázhatják, nagyíthatják és forgathatják a háromdimenziós modellt vagy a kamera pozícióját, miközben egy szokványos egérrel vagy digitalizálótáblával elvégezhetik a kijelölést, létrehozást vagy szerkesztést. Ez összességében egy intuitív, kiegyensúlyozott, együttműködő munkastílus, amely nagyobb termelékenységet, tökéletesebb kreativitást és kiterjesztett kényelmet eredményez. Az alábbiakban a 3D-s mozgásvezérlők által nyújtott legújabb lehetőségekből mutatunk be néhányat. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

„Hatékony forgácsolás, komplex megoldások” – SzMSz szimpózium Dátum: 2012-10-01
A Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége szeptember 27-én tartotta a „Hatékony forgácsolás, komplex megoldások” címmel meghirdetett szimpóziumát. A szövetség által szervezett program központi témája a szerszámgyártással kapcsolatos hatékony forgácsolással kapcsolatos kérdések feltevése, valamint az ezt segítő komplex megoldások megfogalmazása volt.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Új Hyundai függőleges megmunkáló központok Dátum: 2012-10-01
A Hyundai WIA két új prémium teljesítményű függőleges CNC megmunkáló központot mutatott be elérhető áron. Az F400VM az X/Y/Z tengelyek mentén rendre 800/460/520 mm-es , míg az F500VM 1.100/550/520 mm-es mozgástartománnyal rendelkezik. Miközben a legtöbb alacsony árazású függőleges CNC megmunkáló központ arra kényszeríti a vásárlókat, hogy feláldozzák a teljesítményt az ár érdekében, a Hyundai WIA új Value Master sorozatának gépei számos csúcsteljesítményű kiegészítőt tartalmaznak már alapkivitelben is. Ilyen például a 30 férőhelyes, forgókaros szerszámcserélő, az orsón átmenő hűtés (Thru Spindle Coolant technológia) és a kategória átlagánál jóval nagyobb mozgástartományok.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

VDA: válságban is növekszik a globális autópiac Dátum: 2012-09-26
Az idén és jövőre is a globális autópiac bővülésére számít a német autóipari szövetség (VDA).

A szervezet kedden ismertetett állásfoglalása szerint az  európai kereslet gyengülését jócskán ellensúlyozni tudja az  euróövezeten kívüli térségben mutatkozó erőteljes növekedés.  

A VDA számításai szerint az idén 4 százalékkal növekedhetnek az  eladások tavalyhoz képest, mintegy 68 millió darabra, elsősorban a  kínai és észak-amerikai piac jelentős bővülésének köszönhetően.  
A szervezet nem számít arra, hogy Európában a 2008/2009-hez  hasonló visszaesés lesz, amikor a kereslet jelentősen zsugorodott a  pénzügyi válság miatt. Mindamellett Európában 7 százalékkal  csökkenhet az értékesítés az idén tavalyhoz képest, összesen 12  millióra.  

Jövőre is bővülni fog az autópiac a VDA számításai szerint, de  az ideinél valószínűleg lassabb ütemben, Európában pedig stagnálás  várható.

Forrás: autopro.hu

Háromdimenziós modellalapú adatbázis Dátum: 2012-09-24
A Dassault Systèmes (DS) 3DExperience V6 platformon alapuló Single Source of Speed (SSS) megoldása a termékfejlesztésben érdekelt valamennyi félnek egyetlen, globálisan értelmezett, hiteles és megbízható háromdimenziós (3D) modellalapú adatbázist szolgáltat.

A virtuális termék valósághű megjelenítése lehetővé teszi, hogy minden résztvevő valós időben bárhonnan elérje a megfelelő információt, ami javítja a kommunikációt és a projekt nyomon követhetőségét. Ez bármely vállalatnak segít radikálisan csökkenteni a költségeket és a piacra kerülési időt, miközben növeli a termék minőségét.

Az ipari berendezések és speciális célgépek (IE) fejlesztőinek egy termék létrehozása során sokszor kell együtt dolgozniuk számos, különböző helyen lévő tervező, termelési és szolgáltatási központtal, amelyek más-más alkalmazásokat, illetve rendszereket használnak. Hosszú időbe telhet megtalálni a fontos termékinformációkat az ilyen heterogén rendszerekben, és a tervezési folyamat közben bekövetkező hibák késői kiszűrésének valószínűsége is igen magas. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

CNC gépkezelő továbbképzés Dátum: 2012-09-20
A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja az egész életen át tartó tanulás jegyében végzi széleskörű felnőttképzési tevékenységét az egyetem oktatási-kutatási kapacitásának és a központ magas színvonalú oktatási infrastruktúrájának segítségével. A munkaerő-piaci igényekre reagáló, korszerű tanulási módszerekkel támogatott képzések formái:

- Szakirányú továbbképzések felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára
- Általános, nyelvi, informatikai és szakmai felnőttképzési programok, kompetencia-tanfolyamok
- Szakképzés
- Kötelezően előírt továbbképzések [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

A GibbsCAM segíti az új DMG/Mori Seiki szabványt Dátum: 2012-09-13
A szerszámgépipar számára készülő integrált CAD/CAM szoftver megoldások vezető ellátójának számító Cimatron szeptember 5-én bejelentette, hogy a GibbsCAM névre hallgató, CNC szerszámgépek programozására szolgáló szoftverük jelentős szerepet fog betölteni a DMG/Mori Seiki szabványosítási kezdeményezésének első szakaszában.
Ez az új kezdeményezés végső soron egy kényelmes és megbízható programozási folyamatot fog biztosítani bármilyen CAM rendszer és a DMG/Mori Seiki szerszámgép vezérlők között.

Ez lehetővé fogja tenni a felhasználók számára a DMG/Mori Seiki szerszámgépek és vezérlők összes funkciójának használatát mindenféle egyedi posztprocesszor vagy szerszámgép szimulációs modell nélkül.

A technológia alapját a szabványos APT (automatikusan programozott szerszám) programozási nyelv DMG/Mori Seiki által megvalósított verziója képezi, melyhez olyan DMG/Mori Seiki kiegészítők társulnak, amiket támogat a GibbsCAM. Az első fázis során a DMG/Mori Seiki a három és öt tengely közé eső szerszámgép palettájára fog koncentrálni, ám végső céljuk, hogy ezt a technológiát minden gépük számára elérhetővé tegyék a jövőben, beleértve az igen nagy kihívást jelentő multifunkciós gépeket is.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Elindult a Mercedes-tanszék Kecskeméten Dátum: 2012-09-10
Megkezdődött a duális főiskolai képzés a Kecskeméti Főiskolán, ahol a Mercedes-Benz 11 ösztöndíjas hallgatója kezdi meg tanulmányait.

Frank Klein a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: két évvel ezelőtt írták alá a stratégiai együttműködést a Kecskeméti Főiskolával a duális felsőfokú képzés beindításáról, melyben német mintára képeznek autóipari mérnököket. Az ügyvezető igazgató közlése szerint Magyarországon ez az első évfolyam, ahol a hallgatók a duális képzés során szereznek mérnöki oklevelet.

Franz Klein emlékeztetett arra is, hogy négy évvel ezelőtt hosszú távú célokkal érkezett a Mercedes-Benz Kecskemétre, ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a gyár sok fiatal magyar mérnökre is szükség van. Hangsúlyozta, hisz abban, hogy a magyar munkaerő világszínvonalon fogja megvalósítani az elképzeléseket. A gyárigazgató reményét fejezte ki, hogy a diákoknak tanulmányaik befejezése után érdekes munkahelyeket tudnak ajánlani. Belina Károly, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának dékánja mérföldkőnek nevezte intézménye és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közötti együttműködést.

Elmondta: a Mercedes-Benz által felvett 11 hallgató mellett a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. 14 hallgatója is a duális képzés keretében kezdi meg a tanulmányait a főiskolán. A tanulók 10 hetes elméleti képzés után 5 hétig a gyárban vesznek részt gyakorlati oktatáson. A nyári időszakot a hallgatók a cégeknél töltik, ahol az elmélethez kapcsolódó képzésben részesülnek, nyári szünet csak a gyári általános szabadság idején van.

A duális képzésben végző főiskolások hét félévet tanulnak, de a "cégspecifikus" képzésük miatt több ismeretre tesznek szert, mert több időt töltenek a gyárakban. A Mercedes-Benz Képzési Központjában márciusban volt a második évfolyamos ipari tanulók felvételi meghallgatása. A hároméves szakképzés 2011-ben indult gépjármű mechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó szakokon. Ettől az évtől kezdve új szakmaként elindul a szerszámkészítő szakmunkástanulók képzése is. Hétfőn 36 új tanulót köszöntött a gyár vezetősége, akik első iskolaévüket kezdték meg a duális szakképzésében. Az első évfolyammal együtt így az Mercedes-Benznél már 70 szakmunkástanuló gyakorlati képzése folyik.

Forrás: gyartastrend.hu
Egyműszakos munkarend a Magyar Suzuki Zrt.-nél Dátum: 2012-09-06
Novemberben és decemberben egyműszakos munkarendet vezet be esztergomi gyárában a Magyar Suzuki Zrt. - közölte a társaság hétfőn.

Az európai autópiacok romló értékesítési mutatói miatt a  Magyar Suzuki Zrt. átszervezi jelenlegi munkarendjét, és az év végi  időszakban egyműszakos munkarendben működik - írta közleményében a  vállalat.

Leszögezték, hogy a "Magyar Suzuki a zord üzleti környezet  ellenére sem csökkenti a vállalat munkaerő-állományát, mivel a  dolgozók a vállalat értékes erőforrását képezik". A gyár tervei  szerint 2013 januárjában visszaállnak a kétműszakos munkarendre.  
Tájékoztatásuk szerint a változások nem érintik a hazai és az  európai márkakereskedések kiszolgálását, a beérkező megrendelések  teljesítése zavartalan lesz.

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Varinex műanyagipari szimpózium Dátum: 2012-09-03
A rohamtempóban fejlődő tervezőrendszerek és prototípus technológiák jelentős hatást gyakorolnak a műanyagipari szegmens jelen és jövőbeni helyzetére.
A rendezvényen részt vevő szakemberek részletes tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen új fejlesztések, alkalmazások segítik a mérnököket és a szerszámgyártókat a vezető piaci pozíció megszerzéséhez és megtartásához.
A műanyag alkatrészek tervezése és gyártása komplex folyamat, melynek része a technológiailag helyes, gyártható alkatrészek és a fröccsöntő szerszám tervezése, valamint ennek CNC gyártástervezése betétekhez, elektródákhoz, szerszámlapokhoz. Nélkülözhetetlen a fröccsöntési technológia szimulációja, valamint az alkatrész digitális vizsgálata, hogy megfelel-e az elvárt követelményeknek.

Időpont: szeptember 27.
Helyszín: Tulip Inn Budapest Millennium, Budapest, Üllői út 94-98.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Megjelent a SINUMERIK 808D PC verziója Dátum: 2012-08-27
Az új SINUMERIK 808D kiadásával egy időben megjelent a program PC-verziója is. A próbaváltozat 60 napig érvényes, majd egy ingyenes regisztrációt, illetve egy kódkérelmet követően meghosszabbítható. További információ a CNC4you portálon található.

A SINUMERIK 808D PC-verziójával együtt a Siemens egy interaktív CNC oktató anyagot is kínál, mind a kezdők, mind a szakértők számára. A 808D PC-verziója egészen a kezdeti lépésektől viszi végig a felhasználót a SINUMERIK 808D programba épített innovatív, numerikus vezérlés által nyújtott programozási és működtetési ismereteken. Intuitív, PC-alapú programunk tartalmaz egy vezérlés-azonos szoftvert, amely teljesen az egyéni igényekre szabható.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Öttengelyes szerszámgép nagyméretű forgóasztallal a Hurco-tól Dátum: 2012-08-23
A Hurco VMX42SRT típusnevű, új, öttengelyes megmunkáló központ egy direkthajtású C-tengelyes forgóasztallal rendelkezik, valamint forgófejes/forgóasztalos elrendezéssel, egy nagyméretű, beépített forgóasztallal, amely sokkal nagyobb megmunkálási térfogatot biztosít.
Az öttengelyes megmunkálást igénylő alkatrészek esetében a beépített forgóasztal nagyobb megmunkálási magasságot tesz lehetővé, a plusz 9 cm-es Z-tengelyű elmozdulásnak köszönhetően. Háromtengelyes megmunkálás esetén a nagyobb asztalméret akár 1067 x 610mm-es munkadarab befogadására is alkalmas. A gép jellemzői: X-irányú elmozdulás: 1067 mm, Y-irányú elmozdulás: 610mm és Z-irányú elmozdulás: 610mm; 12.000 1/perc a standard fordulatszám; 40-darabos lengőkaros szerszámtár; X-irányú gyorsbeállási sebesség: 35 m/min, Y-irányú gyorsbeállási sebesség: 35 m/min, Z-irányú gyorsbeállási sebesség: 30 m/min; integrált Hurco vezérlés, amely mind párbeszédes, mind NC programozási módban is működtethető.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Tecnomatix Plant Simulation ingyen Dátum: 2012-08-17
Mostantól a Plant Simulation - a Siemens diszkrét esemény-vezérelt gyártási- és logisztikai szimulációs szoftvere -a diákok számára ingyenesen elérhető, így segítve nekik, hogy olyan cégeknél állást találjanak, mint például az Audi, a Mercedes, a Bosch, és még számos hazai nagyvállalat.
Az éves licenc a diák/hallgatói jogviszony ideje alatt tetszőleges időtartamra évenkénti regisztrációval meghosszabbítható. A Siemens PLM Software Tecnomatix Plant Simulation szoftvere gyártó rendszerek és termelési folyamatok szimulációját és optimalizálását teszi lehetővé. A Plant Simulation alkalmazásával optimalizálható az anyagáramlás, az erőforrás kihasználás és a logisztika a működés tervezésének minden szintjén, a globális gyártó létesítményektől kezdve, a helyi üzemeken át egészen a speciális gyártósorokig és folyamatokig. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Modern nagyoló szerszámpályák II.: A megoldásokat fejlesztők Dátum: 2012-08-15
A CAM rendszerek fejlesztői az évek során jelentős eredményeket értek el olyan nagyoló szerszámpályák kifejlesztése során, melyek célja, hogy a hagyományos nagyolást kiváltva, egy jelentősen egyenletesebb szerszámterhelést biztosító megoldást adjanak a felhasználóknak. A különböző CAM rendszerek más és más megoldást fejlesztettek ki (vagy épp licenszelnek más fejlesztőktől) megoldásként. Tekintsük át, kik is a résztvevők.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Oktatási DVD műszaki középiskolák, egyetemek és gyakorlott szakemberek részére a Galikától Dátum: 2012-08-10
A GF AgieCharmilles márkanév alapjait az innovatív és minőségileg nagy értékű svájci termékek képzik. A cég elkészített egy DVD-t, amely a technológiák és termékek gyors áttekintését szolgálja. Az összeállítás segítséget jelenthet műszaki középiskolásoknak és felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak, de akár gyakorlott szakembereknek is.

A tárgyalt technológiák:

 -   Huzalos- és tömbös szikraforgácsolás
 -   Marás, HSC és HPC marás
 -   Lézertechnológia
 -   Automatizálás

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

20 százalékos bővülés a személyautó-piacon Dátum: 2012-08-02
Idén júliusban 4449 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,6 százalékkal többet, mint 2011 azonos hónapjában. Az első hét hónapban 32 ezer 235 volt a forgalomba helyezett új autók száma, ami 19,9 százalékos növekedés tavaly január-júliushoz képest – közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég szerdán az MTI-vel.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma júliusban 17,5 százalékkal 5991-re emelkedett, az első hét hónapban 16,9 százalékkal 42 ezer 379-re nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Júliusban 926 új kishaszon-gépjárművet helyeztek forgalomba, 22,5 százalékkal többet, mint 2011 júliusában. Az első hét hónapban 13,4 százalékkal nőtt az új forgalomba helyezett kishaszon-járművek száma, elérte a 6307-et.

A Datahouse adatai szerint júliusban három új buszt helyeztek forgalomba, az egy évvel korábbi 26-tal szemben. Ez eddig 2012-ben 32 új buszt jelentett, ami 70,6 százalékos csökkenés 2011 január-júliusi 109-hez képest. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Kitünő forgácsolás kiesztergáláskor Dátum: 2012-07-31
Új E47 lapkageometria a Walter Boring MAXI és Walter Boring MEDIUM szerszámozási rendszerhez

A tökéletes forgácstörés elemi fontosságú kiesztergálásnál. Az elkészült furat hengeressége, a lépcsők kialakítása pontos, valamint a következő művelethez a felület optimális kell, hogy legyen. A Walter új E47 geometriája a megfelelő szerszám erre a feladatra.

A gyakorlatban gyakran használnak kiesztergálási műveletelemekhez olyan váltólapkákat, amiket nem kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A folyamat megbízhatósága és precizitása gyakran kárt szenved ettől. Például az ívelt forgácsoló élek számos alkalommal vezetnek alakeltérésekhez lépcsős fúrásnál. Az új E47 geometria egyenes forgácsoló éle viszont precíz alakhűséget biztosít lépcsős fúrás esetén is. [...]

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Modern nagyoló szerszámpályák I.: Problémák és megoldások Dátum: 2012-07-20
Ha ellátogatunk egy kisebb szerszámgyártó céghez, vagy akár egy multinacionális nagyvállalat hazai üzemébe, az alkatrészek vagy szerszámok CNC marási megmunkálásánál, az esetek túlnyomó többségében azt tapasztaljuk, hogy a nagyolási műveleteknél, a több évtizedes alapokon nyugvó, hagyományos stratégiákat alkalmazzák. Ezek a klasszikus, „teraszoló nagyolás” elvét alkalmazó szerszámpályák igen rossz hatékonysággal távolítják el az anyagot, és ezzel jelentős potenciális haszontól fosztják meg a cégeket, melyek a megmunkáló szerszámok és szerszámgépek lehetőségeinek nem megfelelő kihasználtságából erednek. Ez a tény nem a marószerszámok vagy a marógépek „hibája”, hiszen nagy általánosságban elmondható, hogy a cégeknél a gyártáshoz szükséges összetevők ezen része egészen modern formában rendelkezésre áll.

A hatékonyság elvesztését egyértelműen a klasszikus nagyoló szerszámpályák jellemzőiben kell keresni. Cikksorozatunkban azokkal a modern nagyoló szerszámpályákkal szeretnénk megismertetni olvasóinkat, melyek akár több mint 50%-os megmunkálási idő csökkenést is lehetővé tesznek a nagyolások során, jelentős megmunkálási idő, nagyobb szerszámélettartam és egyenletesebb gépterhelést is biztosítva.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Energiaracionalizálás az iparban Dátum: 2012-07-13
Az ipari vállalatok energiamegtakarítási törekvései nemcsak a költségek csökkentése, hanem a környezetvédelmi irányelvek betartása szempontjából is fontosak.
Az ipari vállalatok áram-, víz- vagy gázfogyasztása általában átlátható: a főmérők mutatják a vételezett mennyiséget, a helyi mérők a fogyasztás eloszlását. A sűrített levegőt azonban házon belül állítják elő és osztják szét anélkül, hogy tudni lehetne, mennyi az összes és az egyes területekre eső felhasználás.

Ezen ismeretek hiányában viszont nincs motiváció a szivárgások megszüntetésére, a takarékosabb felhasználásra. A sűrítettlevegő-hálózat fogyasztásának monitorozása rálátást biztosít a teljes rendszerre. Azon kívül, hogy számszaki alapot nyújt az ISO 14000 ökoaudit számára, a fogyasztás mérésével az üzemegységek felelősei is motiválttá tehetők a rendszer optimalizálására, a szivárgások feltárására. Bővítések, új berendezések telepítése esetén a már meglévő kompresszorteljesítmények megfelelő elosztása révén a kompresszorállomás és a csőrendszer bővítésének kihagyásával nagyban csökkenthetők a beruházási költségek. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Ingyenes NC szerkesztő és megjelenítő a SolidWorks felhasználóknak! Dátum: 2012-07-10
A CNC gépek programozásával foglalkozók körében ismerősen csengő név a CIMCO Edit. Ez a széles körben elterjedt program hasznos segítőtársa a szerszámgépen dolgozó illetve azt programozó szakembereknek már hosszú évek óta. Ettől az évtől kezdve ez a nagyszerű program a SolidWorks felhasználók rendelkezésére áll, mint egy ingyenes CAM csomag része.

Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

Feltörekvő India – indotools 2013 Dátum: 2012-07-06
2013. február 20-23. között Jakartában mutatkozik be első alkalommal az indometal 2013, Dél-kelet Ázsia nemzetközi fém és acél kereskedelmi vására, amely kiállítás “indotools” néven egy különleges bemutatóval szolgál a szerszámgépipari termékek, megoldások és alkalmazások területén.
Ez az új szerszámgépipari innováció és speciális platform a fémipari forgácsoló gépek egy fő kategóriát mutatja be, több alkategóriával kiegészítve, a fúrógépektől kezdve a felületmegmunkáló gépekig.
Az indotools a régió szerszámgépipari bázisa kíván lenni, innovatív megoldásokat kínálva a felmerülő kihívásokra. A látogatók a gépparkra és szerszámokra fordított befektetésük maximalizálását kaphatják a legmodernebb technológiák révén, amelyek minimális ráállási és megmunkálási időt jelentenek, illetve a legújabb innovációkat a fémforgácsolásban, ide értve a megmunkáló központokat, esztergáló központokat, és a fémforgácsolás egyéb, széleskörű technológiáit.
[...]
 
Teljes cikk

Forrás: cnc.hu

A Rába a hazai műszakiszakember-képzés megújításáért Dátum: 2012-07-03
A műszaki szakmai életpályát hosszú távra megalapozó duális képzési rendszer speciális modelljének kiépítéséről és működtetéséről írt alá kétoldalú megállapodást a mai napon Győrött dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora és Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. [...]
A létrejött együttműködés közelebb hozhatja egymáshoz az elméletet és a gyakorlatot a felsőfokú képzésben, erősítheti az ipar és egyetem közötti tudástranszfert, szélesebb látókört biztosítva a képzésben részt vevő fiataloknak és segítve a pályakezdő szakemberek gyors beilleszkedését a munka világába. [...]
Az ősszel induló duális képzés előnye, hogy a hallgatók tanulmányi idejük több mint felét a Rábánál töltik el, mialatt az egyetem e-tananyagok rendelkezésre bocsátásával biztosítja elméleti tudásuk további fejlesztését. [...]

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Műanyagok lézeres hegesztése közvetlen folyamatirányítással Dátum: 2012-06-27
A lézeres anyagmegmunkálás Lasys nemzetközi szakkiállítása június 12–14 között Stuttgartban mutatta be a lehetőségeket.

A hőre lágyuló műanyagokat ugyan a kilencvenes évek vége óta hegesztik lézerrel, de a folyamat még mindig rendkívül innovatívnak tekinthető. A gyakorlatban leginkább a lézeres penetrációs (áthatolásos) hegesztést használják. Itt a lézer által használt fény hullámhosszán a kötésben részt vevő két munkadarab közül az egyik általában átlátszó, míg a másik elnyeli a lézer energiáját, például korom hozzákeverésével.

Az energiát elnyelő alkatrészben hő keletkezik, ami a két komponens kíméletes összenyomásával átjut a felső komponensbe. Az alkatrészek a peremnél összeolvadnak és a két komponenst megbízhatóan összekötő hegesztési varratot alkotnak. A folyamatban többnyire hatékony diódalézereket használnak. Ezek viszonylag gyenge teljesítménye és sugárminősége teljes mértékben megfelel műanyagok egyesítéséhez.

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Ismét nő a világ nyersacél-termelése Dátum: 2012-06-25
Az egy évvel korábbihoz képest májusban 0,7 százalékkal volt magasabb a világ nyersacél-termelése az Acél Világszövetség szerdán közzétett adatai szerint.

Kína, a világ vezető acéltermelője májusban 61,2 millió tonnát állított elő, 2,5 százalékos növekedéssel tavaly májushoz viszonyítva. A második helyen álló Japán 2 százalékkal 9,2 millió tonnára növelte termelését a hónapban, ugyancsak az egy évvel korábbival összevetve.

A felfutóban levő globális kereslet nyomán Kína június első napjaiban is napi 2 millió tonnán felül termelt, visszatérve ezzel a május eleji rekordszintekre.

A kínai vas- és acélszövetség szerdán közzétett adatai szerint Kína raktárkészletei nyersacélból június első napjaiban 35 százalékkal haladták meg egy évvel korábbi szintjüket.

Forrás: autopro.hu


KSH: áprilisban is csökkent az ipari termelés Dátum: 2012-06-19
Áprilisban is csökkent az ipari termelés - erősítette meg az előzetesen közölt adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely szerint az idén áprilisban 3,1 százalékkal alacsonyabb volt az ipari termelés, mint egy évvel korábban.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 2,4 százalékkal mérséklődött. A termelés az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

Teljes cikk

Forrás: autopro.hu

Pályakezdő fiatalok Dátum: 2012-06-11
A képzés hiányosságai miatt nem találnak állást a fiatalok. Diplomás fagylaltárus, szórólapot osztogató műszaki menedzser és több tízezer fiatal munka nélkül. A pályakezdők helyzete 2012-ben.

A Keresztmetszet műsorában pozitív ellenpéldaként a Gravitás 2000 Kft-t is megkérdezték.

Teljes videó megtekintése
3D-s koordinátamérés üzemi körülmények között Dátum: 2012-05-29
A Werth Magyarország Kft. kínálatában megtalálhatók a hordozható 3D-s koordináta-méréstechnika high-tech eszközei. A Metronor cég jóvoltából rendkívül sokrétűen használható alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére.

A Metronor cég rendszerei egy szabadalmaztatott optikai eljárásnak köszönhetően egyedi technológiát visznek a 3D-s koordináta-méréstechnika világába. Ellentétben a legtöbb hordozható mérőrendszerrel, itt nincsenek mozgó, kopó alkatrészek, aminek jelentős szerep jut a mérőgép pontosságának megőrzésében. Kamerák segítségével rögzíthetjük a tapintóbot mindenkori helyzetét a térbeli koordináta-rendszerben.

Valóban hordozható rendszerről van szó, hiszen kiépítéstől függetlenül elfér egy gurulós alumíniumkofferben, amely maximum 30 kg az eszközzel együtt. A vezeték nélküli kapcsolat és vezérlés révén nem kell nehézkes mérőkarokkal, ellensúlyokkal, illetve kábelekkel bajlódni. A rendszer telepítése bármilyen körülmények között is csak pár percet vesz igénybe, hiszen a kamerát (kamerákat) felállítva és csatlakoztatva a nagy teljesítményű laptophoz, máris működő, pontos mérőrendszert kapunk. [...]

Teljes cikk

Forrás: gyartastrend.hu

Új üzemet épít a a Villkász Kft. Devecserben Dátum: 2012-05-24
Az újonnan kialakított ipari parkba elsőként beköltözött vállalkozás az összesen 327 millió forint értékű beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 97 millió forintos támogatást nyert el.

A közel egyhektáros területen zöldmezős beruházással október  végére megépülő új üzemcsarnokban autóipari alkatrészek  felületkezelését végzik majd - mondta Geosits Tibor, a Villkász  Villamos-, Légvezeték-, és Kábelszerelő Kft. ügyvezetője szerdán  sajtótájékoztatón. Hozzátette: az eddig villamos hálózatok  szerelésével foglalkozó cég a profilbővítéssel 15-20 új munkahelyet  teremt Devecserben.

Forrás: autopro.hu

Gyorsan megtérülő fröccsöntés-szimuláció Dátum: 2012-05-21
A SolidWorks fejlődése töretlen. Évről évre megújul, innovatív, új irányokat mutató fejlesztéseket hoz a kiélezett CAD-piacra. Idén nyáron Amerika után kontinensünkön is elérhetővé válik egy minden igényt kielégítő fröccsöntési analízis szoftvercsomag SolidWorksPlastics elnevezéssel.
A SolidWorks felismerte, hogy a műanyag alkatrészek tervezése, illetve számos szerszámtervező cég egy könnyen kezelhető és gyorsan tanulható eszközt igényel, amellyel csökkenthetők az alkatrészgyártási és szerszámozási hibák. A piacra kerülő SolidWorksPlastics programcsomag magja a SimpoeMold nevű cégtől származik, amely a ’90-es évek közepétől foglalkozik a műanyag fröccsöntés szimulációjával. A SolidWorksPlastics célja, hogy – mint minden SolidWorks termék – felhasználóbarát, könnyen kezelhető megoldást nyújtson, ezúttal a műanyagiparban tevékenykedőknek.

Forrás: gyartastrend.hu

Teljes cikk
QC2 prezentáció Dátum: 2012-05-16
QC2 - Mérhető, zárt minőségirányítás pojekt bemutatása - eredmények, kérdések, továbblépések.

Dr. Viharos Zsolt János (MTA SZTAKI) előadásanyaga az alábbi linken letölthető:

QC2 előadás
Audi Karriernap karbantartó mérnököknek Dátum: 2012-05-15
"Tekintsen be a világ legnagyobb motorgyárának színfalai mögé, ismerkedjen meg a motorgyártás vezetőivel, és vegyen részt egy exkluzív tesztvezetésen!"

A rendezvény időpontja: 2012. június 8. (péntek)

Érkezés: 19:00 -tól 2012. június 9. (szombat)

Befejezés: 17.00 órakor

Forrás: gyartastrend.hu
INDUSTRIA Nemzetközi ipari szakkiállítás Dátum: 2012-05-09
2012. május 15-18.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont

2012. május 15-18. között első alkalommal mutatkozik be a teljes egészben új struktúrára épülő INDUSTRIAUTOMATION Nemzetközi ipari és automatizálási szakkiállítás. A tavaly megrendezett 16. Industria, a 10. Chemexpo, a 10. Securex és a 10. Ökotech szakkiállítások az Ipar Napjai keretében ebben a megújult formában jelentkeznek ismét.

Az egymással szoros kapcsolatban álló ipari ágazatok keresztmetszetét adja az ipari automatizálás minden területén kulcstechnológia szerepét betöltő ipari elektronika, elektrotechnika és kommunikációtechnika.

Forrás: iparnapjai.hu

S&T Akadémia 2012: Szerszámtervezés és gyártás Dátum: 2012-05-03
Április 18-án került megrendezésre az S&T Akadémia, ahol a fő téma a hatékony szerszámtervezés és gyártás volt.
A nagy érdeklődés mellett megtartott rendezvényen számos gyakorlati példán keresztül tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy hogyan tudja segíteni mindennapi munkájukat egy hatékony tervezői, szimulációs és technológiai tervező környezet. A bemutatón szerepelt a legújabb Creo, és annak igen hatékony szerszámtervező szakmodulja, az EMX (Mold-, és Expert Moldbase Extenxion), mellyel számottevően csökkenthető a szerszámtervezésre fordított idő.
A szoftverben az elektródatervezést is számos automatizált funkció segíti, többek között automatikus elektróda elhelyezés megmunkálási zóna szerint, szikratömb beszerelése katalógus alapján. A bemutatót színesítette a Plastic-Form Szerszámgyártó Kft. bemutatója, így a látogatók valós helyzetjelentést kaphattak a gyakorlati alkalmazásról és a cég mérnökeinek tapasztalatairól. Ezt követte további három szoftver technikai bemutatója, melyből megismerhettük a Moldex3D eDesign 11.0-ás verzióját, mely műanyag alkatrészek tervezéséhez, szerszámozásuk, gyártásuk optimalizálásához nyújt hathatós segítséget.
[...]

Forrás: gyartastrend.hu

Újra Győrött találkoznak a legjobb műszaki egyetemisták Dátum: 2012-04-23
Idén augusztusban már harmadszor rendezi meg a győri X-Meditor kommunikációs cég autó üzletága a Formula Student Hungary versenyt, mely egy hétre Győrbe, pontosabban a gönyűi kikötő betonjára vonzza Európa legjobb járműipari mérnökhallgatóit.

A fiatal csapatok minden évben nekiállnak egy formula típusú versenyautó kifejlesztésének, majd elkészítésének, amiben összpontosul minden megszerzett tudásuk, s amivel a versenypályán is összemérik erejüket, tudásukat.

Az FSES a győri Széchenyi István Egyetemen működtetett Formula Student Motorfejlesztő program rendszeres (évente megrendezett) kísérőprogramja. Résztvevői a motorfejlesztési folyamatba kapcsolódott európai FS csapatok specialistái, illetve az FS versenyekhez kapcsolódó autóipari mentor szakemberek. A szervezők előadókként a legnevesebb európai fejlesztőintézetek, illetve mérnökök közül olyanokat nyertek meg, akik a jármű világában közismert és elismert szaktudásuk révén óriási segítséget tudnak nyújtani a fiatal járműfejlesztőknek.

Forrás: autopro.hu

Üzembe állt az MVM első villanyautója Dátum: 2012-04-20
Átvette első villanyautóját az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Az integrált nemzeti energetikai társaságcsoport egy Citroën C-Zero típusú, teljesen elektromos meghajtású személygépjárművet állított üzembe, ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás nélküli közlekedéshez.

Forrás: autopro.hu
ISTMA Meeting Dátum: 2012-04-12
A most következő ISTMA Meeting részletes programja az alábbi linkeken letölthető:

Program Meeting ISTMA

Agenda
ISTMA Meeting Dátum: 2012-04-10
A következő ISTMA Europe Meeting április 19-én kerül megrendezésre, a francia Lyon-ban. Tervezett napirendje:

Agenda

Az összejövetelen az alábbi dokumentumok anyaga kerül majd megbeszélésre:

Management Report
Activities 2012


Értesítő Dátum: 2012-04-05
Az április 5-re tervezett szimpózium technikai okok miatt elmarad.
Megértésüket köszönjük!

Szerszámgyártó épül Zalaegerszegen Dátum: 2012-04-03
Mintegy negyedmilliárd forintos beruházással, az Új Széchenyi Terv támogatásával épül Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Mould Tech Kft. üzemcsarnoka, ahol precíziós műanyag fröccsöntő szerszámok fejlesztésével és gyártásával is foglalkoznak.

Molnár Gábor, a három helyi magánszemély tulajdonában lévő vállalkozás egyik ügyvezetője a csütörtöki alapkőletételkor elmondta: gépjárművek, szórakoztató elektronikai termékek, háztartási gépek és egészségügyi berendezések gyártásához használatos szerszámok fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak, és mára nemzetközileg is elismert céggé növekedtek a 2001-es alapítás óta.
[...]
Az innovációs tevékenységre nagy hangsúlyt fektetve folyamatosan részt vesznek műszaki egyetemek és alapítványok, valamint klaszterek kutatás-fejlesztési programjaiban, de részt vállalnak a helyi szakképzésben is - fejtette ki.

Forrás: vallalkozoinegyed.hu

Marketing Consulting Kft. piackutatás Dátum: 2012-03-30
A nagykereskedelmi és gyártói piac marketingjére specializálódott cég e két vizsgált területnek mélykutatásáról készült sajtócikke az alábbi linken letölthető.

A cikkel kapcsolatos kérdésekkel kereshető:
Vincze Hajnalka
marketing munkatárs

Marketing Consulting Kft.
1054 Budapest, Alkotmány utca 4. 1/3
tel.: 06-30-894-5132
e-mail: hajnalka.vincze@nagykermarketing.hu
www.nagykermarketing.hu


Cikk letöltése

TAITRA meghívó Dátum: 2012-03-30
A Tajvani Kereskedelmi Külképviselet (TAITRA), szeretettel meghívja Április 12-én a Novotel Budapest Congress Hotelben megrendezésre kerülő Kereskedelmi Találkozóra melyhez a hivatalos meghívót csatolva találja!

A látogatás ideje alatt a 42  tajvani cégből álló üzleti delegáció érkezik, akik új kereskedelmi kapcsolatokat kívánnak kiépíteni, közép-európai partnerekkel.

Letöltés
Műanyagpalackból táska? Dátum: 2012-03-26
A Bluelounge nemzetközi dizájn cég „Bonobo” névre hallgató laptop és iPhone táska kollekciója 100%-ig újrahasznosított PET-ből készül.

A „Bonobo” széria kinézetre egyszerű, mégis divatos, és ideális olyan geekeknek, akik mellőznék a márkavadászatot, illetve a túldíszítettséget. Öt részét egy hátizsák, egy kézitáska, egy válltáska, valamint egy elülső és egy hátsó zseb képezi, így bőven akad hely a mindenféle elektromos kütyünek. Minden táska újrahasznosításra összegyűjtött PET palackokból készül, melyeket gondosan szétválogatnak, majd összezúznak, feldarálnak és folyadékká olvasztanak. Az olvadt műanyagból aztán hosszú rostokat formáznak, melyből fonalat készítenek, és ebből lesz aztán az a strapabíró textília, amelyből a kollekció darabjai készülnek.
Az anyag mindkét oldalát vízlepergető réteggel is bevonják, és a táskák neoprén bélése biztonságot nyújt az elektromos szerkentyűknek, testhez illeszkedő pántjaik pedig kényelmet biztosítanak a viselőnek. „A Bonobo kollekció jelképezi azt a nagy dizájn-célunkat, hogy a digitális életformát segítsük. Ez a tervezésünk krémje, amely a hasznosság és elegáns külső ötvözésére való törekvésünket képviseli”, mondja a termékcsaládról Dominic Symons, a Bluelounge feje és kreatív igazgatója.

Forrás: http://www.alternativenergia.hu

Robot tapogatja a belső burkolatot a Fordnál Dátum: 2012-03-22
Az autók beltéri anyagainak megválasztásakor a tervezők vásárlói fókuszcsoportok véleményét kérik ki, hogy mely anyagok nyerik el a legtöbb potenciális vevő tetszését. A Ford az első autógyártó a világon, amely egy robot segítségével végzi a belső felületek, kapcsolók, kárpitok, szövetek tudományos tapintásvizsgálatát.

A Ford szuperrobotja, amely a RUTH nevet viseli (a Robotized Unit for Tactility and Haptics – a Tapintásérzékelésért Felelős Robotizált Egység angol megfelelőjének rövidítése), lehetővé teszi a mérnökök számára hogy a jármű belsejében elhelyezkedő anyagok vizsgálatát finomítása révén azok megfeleljenek a leendő vásárlók szubjektív elvárásainak - olvasható a  tranzitonline oldalán.

A Ford Európai Kutatási Központjában, a németországi Aachen-ben dolgozó mérnökök csaknem valamennyi jelenleg futó Ford modell belső terének kialakításakor igénybe vették RUTH segítségét, a jövőben pedig minden modell esetében felhasználják a robot által mért adatokat. RUTH tudományos megközelítést hoz a tapintás, érintés területére: egyaránt vizsgálja az anyagok puhaságát, hőmérsékletét, súrlódási tulajdonságait, ám ez csak néhány a tesztelt paraméterek közül. A mért adatokat ezután összehasonlítják a fogyasztói tesztek alapján kiváló minőségűnek ítélt anyagok értékeivel.


Szemben egyes autógyártókkal, akik laboratóriumi körülmények között tesztelik az anyagokat, RUTH valós felhasználói körülmények között - mintegy helyettesítve a leendő sofőrt - a modell elkészült prototípusában vizsgálódik, és olyan tipikus tevékenységeket végez a mérések közben, mint a kormány elforgatása, a pedálok megnyomása, esetleg a klíma szabályozása.

Néhány példa a RUTH által elvégzett feladatokra:

- A nyomógombok, fogantyúk ellenállásának vizsgálata, annak érdekében, hogy ne legyenek sem túl lazák, de ne is legyen túl nehéz benyomni, elforgatni őket (a robot az egyes gombokat, kapcsolókat, fogantyúkat egymással is összehasonlítja, az egységes komfortérzet biztosítása érdekében).

- A belső felületek keménységének illetve puhaságának, valamint anyagának, szövetszerkezetének vizsgálata (pl. műszerfal) annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az leendő vásárlók által preferált értékeknek.

 - Az egyes komponensek, szerkezeti elemek hőmérsékletének vizsgálata, annak érdekében, hogy az megfeleljen az elvárásoknak (például egy fémszínű, fémhatású anyag csak abban az esetben kelt magas minőségérzetet, ha hideg a tapintása).

- Az illesztések vizsgálata az esetleges rések minimalizálása érdekében, hiszen a tökéletesen illeszkedő felület szintén elengedhetetlen a minőségérzet szempontjából.

Forrás: www.jarmuiparivizsgalat.hu


Márciusban szárba szökken az ipar? Dátum: 2012-03-20

A Mercedes-gyár beindulása mellett a javuló külső konjunktúra is segítheti a bővülést - mondják az elemzők.

 

Az év első két hónapjában a várakozások szerint gyenge lesz az ipari termelés, ám márciustól fellendülés várható, a Mercedes-gyár beindulása mellett a javuló külső konjunktúra is segítheti a bővülést - mondta aa januári ipari termelési adatokról a Takarékbank és a Buda-Cash elemzője. A statisztikai hivatal szerdán közölt részletes adatai szerint az ipari termelés 2012 januárjában 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, amit elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény okozott.

A KSH adatai szerint a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index - a decemberi 7,3 százalékos csökkenést követően - az előző hónaphoz képest januárban 2,1 százalékkal nőtt. Az előző év januárjához viszonyított, munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékkal volt alacsonyabb. A nemzetgazdasági tárca közleményében kiemeli: a jelentős részesedéssel bíró élelmiszer-, ital- és dohánytermék-gyártás igen dinamikus, 13,2 százalékos volumenbővülést ért el januárban, valamint kedvező teljesítményt tudott felmutatni a közepes súlyú gépek, gépi berendezések gyártása (16,5 százalék), illetve a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termékek gyártása (14,1 százalék). A legfrissebb ipari adatok alapján jól látható, hogy a lassuló külpiaci konjunktúra jelentős hatást gyakorol a magyar gazdaság húzóágazataira - olvasható a közleményben. A szaktárca ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a nyugati piacokon érződő konszolidálódás, illetve az a tény, hogy az összes rendelésállomány 14,5 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz képest, biztató jövőképet mutat.[...]

Forrás: hirado.hu


Az Opel 20 éve Magyarországon Dátum: 2012-03-13
Az Opel szentgotthárdi gyára az elmúlt 20 év folyamatos fejlődésének köszönheti, hogy a General Motorstól megkapta a legújabb, 500 millió eurós beruházással épülő motorgyár projektjét - mondta Ernest Hofmann, a gyár egykori, első vezérigazgatója Szentgotthárdon, a cég fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Forrás: metropol.hu

Lefaraghatók az energiaköltségek Dátum: 2012-03-13
"Ha a hatékonyság növelése a cél, a személyi költségek csökkentésére számos eredményes alternatíva van."
[...]
"Az alapterhelés és az energiafogyasztás arányának javítása növeli a berendezések jövedelmezőségét. A szerszámgépekkel kapcsolatos vizsgálatok szerint az alapterhelés a teljes energiafogyasztás akár 75 százalékát is kiteszi, míg a gyártási folyamatok csak 15-40 százalékát."

Teljes cikk:
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/lefaraghatok-az-energiakoltsegek-370819

Forrás: Világgazdaság ONLINE


Szerszámtervezés tanfolyam! Dátum: 2012-03-14
Újra indul Műanyagfeldolgozó szerszámok tervezése és gyártása tanfolyam!

Jelentkezni DUDÁS GYÖRGYNÉ előadónál lehetséges telefonon, vagy e-mail -en: Tel: 666-5332, e-mail: dudas.gyorgyne@bgk.uni-obuda.hu

Tanfolyam kezdete: 2012. március 22. 14:00
Helyszín: 1081 Budapest, Népszínház utca 8.


Folyamatosan bővíti a létszámot a NABI Kaposváron Dátum: 2012-03-01
 Jövő héten várhatóan 40 dolgozót vesz föl a NABI újrainduló kaposvári üzeme, ahol márciustól egyre több buszt kívánnak gyártani amerikai megrendelésre – adta hírül a Somogyi Hírlap. Bővebben:autopro.hu
MEGHÍVÓ a 2012. évi SZMSZ KÖZGYÛLÉSRE Dátum: 2012-03-01
Tisztelt Tagtársunk! Értesítjük, hogy éves SZMSZ közgyûlésünket 2012. március 1-én (csütörtökön) tartjuk 13:00 órai kezdettel. Új helyszín: Gravitás 2000 Kft. Cím: 1131 Budapest, Fáy u. 1/D.
Film a szerszámgyártásról Dátum: 2012-01-30

A Duna TV stábja az elmúlt napokban filmet forgatott a Z-form Kft.-nél a Munka-Társ című műsoruk számára.

 

A „ Munka-Társ” célja, hogy olyan információkat juttasson el a munkavállalóknak és munkaadóknak, melyek a jelenlegi és jövőbeni munkakeresőket segítik abban, hogy munkát, vagy jobb, érdekesebb és jobban fizető állást találjanak maguknak. A sorozat olyan hiányszakmákat is bemutat, melyek nincsenek a köztudatban, de fontos szerepet töltenek be a hazai gazdaságban.


A film megtalálható a Duna TV archívumában...


Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyve Dátum: 2012-01-30
Több mint ötszáz céget tartalmaz, százat pedig részletesen, magyarul és angolul is bemutat A magyar járműgyártás nagykönyve, amely elkészült a Palatia Nyomdában. Az interneten már megtekinthető a könyv, lapozható a 216 oldalas kiadvány.

Megtekintés...              


INTERTOOL - KIEV 2012 Dátum: 2012-03-12

Nemzetközi Munkaeszköz és Szerszám Kiállítás
2012. február 29 - március 02.

http://www.macline.hu/ukrajna/kijev/intertool-kijev-2012.html


Elkészültek az ISTMA felmérések kiértékelései Dátum: 2011-11-21

Szövetségünk a nemzetközi társszervezettel közösen elkészítette az európai  (Mould and Die) piacok állapotát vizsgáló 2011 I.. félévi jelentését

Letöltés....


Gumiipari szakmunkásokat képeznek a ContiTechnek Dátum: 2011-11-21

Összesen 25–30 szakmunkást, 16 gumiipari technológust és 8–10 lakatost, szerszámkészítőt szeretne felvenni néhány éven belül a makói ConTitech. A technológusok tanítását jövőre kezdik, a jelentkezőkkel már diákkorukban szerződést akar kötni az üzem. (Forrás:autopro.hu)

Bővebben...


Bokréta ünnepség az Opel épülő szentgotthárdi gyárában Dátum: 2011-11-08

Tető alá került az Opel szentgotthárdi gyárának új, 30 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnoka, a hagyományos bokréta ünnepséget pénteken délelőtt tartották a Rába-parti városban. (Forrás:autopro.hu)

Bővebben...


A Mercedes öt frankfurti világpremierje közül egyik a kecskeméti B-osztály Dátum: 2011-11-08
Öt világpremierrel büszkélkedhet a Mercedes-Benz a 2011-es Frankfurti Autószalonon (IAA). Középpontban az új, Kecskeméten már próbagyártás alatt álló B-osztály áll. Erőgépek között egy hétköznapi családi autó. (Forrás:autopro.hu)
Bővebben...

Európa autótükör-nagyhatalma leszünk Dátum: 2011-11-08

Szeptember elején felavatandó új gyárával Európa legnagyobb autótükör-gyártó központját alakítja ki Mosonmagyaróvár térségében az indiai SMR-csoport – közölte a társaság. (Forrás.index.hu)

Bővebben...


Évi 150 ezer darabos gyártási cél a Scaniánál Dátum: 2011-11-08

A Scania másfél milliárd svéd koronát költ kapacitásnövelésre, amelynek eredményeként a jelenlegi 100 ezres éves járműtermelését 150 ezerre tudja emelni.

Bővebben...


Megduplázta féléves működési eredményét az Audi Dátum: 2011-11-08

Az Audi a nemzetközi autópiaci fellendülésnek és költségmegtakarítási programjának köszönhetően megduplázta működési eredményét az első félévben. (Forrás:autopro.hu)

Bővebben...


Linamar: autóipari beszállító lehet az új gépipari klaszter Dátum: 2011-10-11
Huszonegy dél-alföldi gépipari vállalkozás tömörült klaszterbe. A cél, hogy közösen, egymást kiegészítve megpróbáljanak több lehetőséghez jutni a piacon. (Forrás:autopro.hu)
Bővebben...

Új ügyvezető az Audinál Dátum: 2011-10-11

Július elsejétől az Audi Hungaria Motor Kft. járműgyártásért felelős ügyvezető igazgatói tisztét Ulrich...   (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Köszönet Dátum: 2011-05-26

Ezúton is köszönjük minden kedves tagtársunknak, hogy lehetővé tette a kiállításon való közös megjelenést.

 


Mach-Tech - Tájékoztatás Dátum: 2011-05-13
Tisztelt Kiállítóink! 
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy május 15. (vasárnap) nem építési nap,
így a terület zárva lesz.
 
Tisztelettel: SIMON Valéria - kiállítás szervezö (Hungexpo)
Mobil:(+36 30) 439-9092; simon.vali2@hungexpo.hu 

MACH-TECH 2011 Dátum: 2011-05-05

2011. május 17-20. -e között megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártástechnológiai és Hegesztéstechnikai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége. Szövetségünk az idei évben 8 tagvállalatával együtt egy közös standon állít ki.

Látogasson ki standunkra!  "A" pavilon 310/C.       Elhelyezkedés.pdf...


Eladó szerszámgépek Dátum: 2011-04-06

Eladó szerszámgépek! Részletek az alábbi linken itt...

ARGE 2000 Kft. Geráth János

 (+36 30 948-7899) www.arge2000.com


Ketyeg az időzített bomba a Magyar Suzukinál - óriási volt a leépítés Dátum: 2011-04-03

A 2008-as csúcshoz képest a felére csökkentették az esztergomi gyárban dolgozó munkások létszámát, ám a robotizálásnak köszönhetően a jelenlegi gárda évi több tízezerrel több autót is elő tudna állítani, ha volna rá kereslet. A termelés viszont - a japán katasztrófával összefüggésben - akár egyetlen alkatrész hiánya miatt is leállhat. (Forrás :napi.hu)

Bővebben...Közgyűlés 2011 Dátum: 2011-03-31

Éves KÖZGYŰLÉSÜNKET fairtoolszimp.jpg

2011.03.31. (csütörtökön) tartjuk. 13 órai kezdettel. 

Helyszín: FAIRTOOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1101 Budapest, Kőbányai út 47/b .

Bővebben...


Suzuki-beszállító: három napig biztosított az anyagellátás Dátum: 2011-03-23
A Suzuki által megrendelt alkatrészeket le tudják szállítani, az esztergomi gyárnak elsőkörös beszállítóként dolgozó Pata József Gépipari Kft.-t egyelőre nem érinti a Japánban történt katasztrófa, de mint Pata József ügyvezető igazgató az MTI-nek kedden elmondta, a Suzuki a közeli napokban egyeztet beszállítóival. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Megállíthatatlanul dübörög a hazai ipar Dátum: 2011-03-17

Az előzetes becsléshez képest kéttized százalékpontot rontott a KSH a januári ipari termelési adaton, de a növekedés így is robusztus. (Forrás:napi.hu)

Bővebben...


Milliós károkat okoz a Toyotának a leállás Dátum: 2011-03-16

Az elmúlt két év legnagyobb emelkedését mutatták ma reggel a Toyota részvényei, miután a társaság bejelentette, hogy újranyitja japán gyárait, amelyeket a múlt pénteki földrengés kapcsán állított le. Az autógyártó részvényei közel 10%-kal ugrottak meg a ma reggeli kereskedésben, miközben a japán tőzsdén is nagy emelkedés bontakozott ki az elmúlt két nap zuhanását követően. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Álláslehetőség Dátum: 2011-02-10

Szerszámkészítési csoportvezetőt keresünk budapesti üzembe.

Érdeklődni lehet: Rémán Izabella +36 20 469 8944

http://www.binder-partners.eu/jobprofile.html?&no_cache=1&jobuid=82


Jó évkezdet: ötéves csúcson a magyar konjunktúraindex Dátum: 2011-01-24

Csaknem öt éve, 2006 elején volt utoljára ilyen magas a GKI (szezonális hatásoktól megtisztított) konjunktúraindexének értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által uniós támogatással készített felmérés szerint 2011 januárjában az üzleti bizalmi index emelkedett, a fogyasztói viszont csökkent. A 2009 tavaszi mélypont óta az üzleti várakozások szinte töretlenül emelkednek, a fogyasztóké viszont a választások előtt különösen gyors javulás után immár második hónapja csökken, bár továbbra is igen kedvező. (Forrás:portfolio.hu)


Jó hírt kaptunk Németországból Dátum: 2011-01-21

A német gazdasági minisztérium szerint idén az eddig vártnál tempósabban nőhet az ország GDP-je, jövőre azonban lassulás várható. (Forrás:napi.hu)

Bővebben...


Hatalmasat ugrott az ipari exportrendelés Magyarországon Dátum: 2011-01-14

Az előzetesen közölt dinamikus ütemben, 14,5%-kal bővült 2010 novemberében a magyar ipari termelés mind a nyers adatok, mind a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Eurózóna: optimistább a feldolgozóipar Dátum: 2011-01-03

A kedvező értékesítési és munkaerőpiaci kilátásoknak köszönhetően nőtt a feldolgozóipari optimizmus az eurózónában - derül ki a Markit által közzétett adatokból. A felülvizsgálat során a feldolgozóipari beszerzési menedzser index értékét 56,8 pontról 57,1 pontra módosították, vagyis egyetlen hónap alatt 1,8 pontot emelkedett az index értéke (novemberben 55,3 ponton állt az index).  (Forrás: portfolio.hu)

Bővebben...


MACH-TECH 2011. május 17-20. Dátum: 2010-12-22

2011. május 17-20. között ismét megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártás-technológiai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége.

Megfelelő számú tagvállalati jelentkező érdeklődése esetén az SZMSZ kollektív standon szervez kiállítást.Részletek: Vojtkó István  30/514-9592Kiadó hirdetési felület Dátum: 2011-01-13

A bal felső sarokban lévő hirdetési felületünk KIADÓ!Kiadó hirdetési felület

Hirdetési felületünk értéke vitathatatlan. Gépelje be a szerszámgyártók vagy szmsz szavakat a GOOGLE keresőjébe.

 További részletek: Vojtkó István Mobil: +36 30 514-9592

Bővebben...


Letölthető anyagok Dátum: 2010-12-10

Menüpontunk új, értékes előadás anyagokkal frissült.Letölthető előadás anyagok,  tudományos munkák


Letölthető anyagok...


Szárnyra kaptak a feldolgozóipari beruházások Dátum: 2010-12-10

Az idei harmadik negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,9%-kal, 2010 első három negyedévében átlagosan 4,2%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál - tette közzé ma az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy sorozatban már a 11. negyedévben volt negatív tartományban a beruházások éves volumenindexe. Jó hír viszont, hogy a nagy súllyal rendelkező feldolgozóipari beruházások éves szinten most már kétszámjegyű bővülést mutattak...( Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


SZMSZ MEGHÍVÓ - 2010.11.25- 13 óra Dátum: 2010-11-18

Következő "Szerszám Klub" rendezvényünket 2010.11.25-én 13 órai kezdettel tartjuk.

KEMÉNYMEGMUNKÁLÁS, SZERSZÁMGYÁRTÁS
MAKINO SZERSZÁMGÉPEKKEL
 címmel

Helyszín:FAIRTOOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

1101 Budapest, Kőbányai út 47/b

Letölthető Meghívó...

Bővebben...


Letaszítanák trónjáról a Daimlert Dátum: 2010-11-16

A Volkswagen, Európa legnagyobb autógyártója Nyugat-Európa legnagyobb teherautó-gyártójának létrehozására készül, hogy letaszítsa trónjáról a Daimler AG-t. (Forrás:index.hu)

Bővebben...


Németországi szakmai szimpózium Dátum: 2010-10-29

Szakmai szimpózium

Stuttgart, 2010. november 4. 1500-1900

Jelentkezés :

Bővebben...


A legeredményesebb vállalat a Rába Dátum: 2010-10-19

A győri székhelyű, több mint 2000 fős Rába Járműipari Holding Nyrt. számára Az év legeredményesebb magyar vállalata díjat a Figyelő által felkért szakmai zsűri a cég 2009-es teljesítménye alapján ítélte oda.(Forrás:vg.hu)

Bővebben...


MACH-TECH 2011. május 17-20. Dátum: 2010-12-10

2011. május 17-20. között ismét megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártás-technológiai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége.

Megfelelő számú tagvállalati jelentkező érdeklődése esetén az SZMSZ kollektív standon szervez kiállítást.

Kollektív stand

Részletek: Vojtkó István SzMSz titkár 30/514-9592


SZMSZ MEGHÍVÓ - 2010.10.07- 13 óra Dátum: 2010-10-03

Következő "Szerszám Klub" rendezvényünket 2010.10.07-én 13 órai kezdettel tartjuk.

SZERSZÁMACÉLOK ÉS NORMÁLIÁK címmel

Helyszín:FAIRTOOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

1101 Budapest, Kőbányai út 47/b

Bővebben...


Elkészültek az ISTMA felmérések kiértékelései Dátum: 2010-09-28

Szövetségünk a nemzetközi társszervezettel közösen elkészítette az európai  (Mold and Die) piacok állapotát vizsgáló 2010 I. félévi jelentését

Bővebben...


250 milliárdot költ az Audi a győri fejlesztésre Dátum: 2010-09-27

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. A kormányfő szerint a beruházás két százalékot tesz hozzá a gazdaság teljesítményéhez.(Forrás:index.hu)

Bővebben...


AMB-2010 Dátum: 2010-09-20

AMB-2010.

Nemzetközi Gépipari és Fémmegmunkálási

Szakkiállítás

Stuttgart, 2010. szeptember 28 - október 2.

www.amb-messe.de  Bővebben...


Turbófeltöltés Dátum: 2010-09-07

Várhatóan új gyárat épít Magyarországon a Knorr-Bremse, az Opel pedig megduplázza meglévő kapacitását. Nem egyedi eset tehát az Audi múlt héten kitudódott gyárbővítése. Valóságos beruházási láz kezd kialakulni a magyar autószektorban, de a régióban másutt is szaporodnak a befektetések. (Forrás:fn.hu)

Bővebben...


Meglepő fordulat a magyar újautó-piacon Dátum: 2010-09-02

Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest negyedével több új személygépkocsit adtak el a magyar piacon. (Forrás:napi.hu)

Bővebben...


Német cégnek szállít a Videoton-leány Dátum: 2010-08-30

A németországi Moeller céggel kötött nemrég új üzletet a székesfehérvári VT Metal Kft., a Videoton fémmegmunkálással és felületkezeléssel foglalkozó leányvállalata elektromosvezető alkatrészek gyártását kezdte meg új partnere számára - írja a Világgazdaság. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Kétségbeesett lépésre készül a Renault? Dátum: 2010-08-17

A Renault SA Franciaországban is piacra akarja dobni a dél-koreai Renault Samsung SM5 középkategóriás szedánját, mivel az ebben a méretben versenyző Lagunája vesztésre áll az Audi A4-gyel és az Opel Insigniával szemben. (Forrás:napi.hu)

Bővebben...


Meglepte az elemzőket a magyar ipar Dátum: 2010-08-11
Az elemzői várakozásoknál jóval kedvezőbb az ipari termelés júniusi adata, a jövőt illetően azonban már eltért a szakértők véleménye. (Forrás: napigazdasag.hu)
Bővebben...

Felszökött a japán autógyárak termelése Dátum: 2010-08-05

Felszökött a japán autógyárak termelése az év első hat hónapjában, az első helyen a Toyota áll, miután január–június között 4,36 millió autó került ki világszerte a gyáraiból, 46,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Forrás:vg.hu)

Bővebben...


Csökkent a munkanélküliség Dátum: 2010-07-28
A munkanélküliségi ráta 2010. április-júniusban 11,1 százalékot tett ki, ami 0,7 százalékponttal kevesebb az előző negyedévinél, de 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Most bárki kiveheti részét az autóipar forradalmából - de megéri? Dátum: 2010-07-12

Az autószektorban zajló folyamatok arra utalnak, hogy hosszabb távon bizonyosan a hibrid-és elektromos járműveké lehet a jövő, miközben a belsőégésű motorokkal rendelkező autók visszaszorulnak az utakon. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Az országot átszelő széles nyomtávú vasút épülhet Dátum: 2010-07-06

Záhonyból Dunaújvároson át Győr-Gönyűig épülhetne szovjet mintájú vasút, megkönnyítendő az Oroszországból és Kínából érkező árutranszfert - írja a Népszabadság. (Forrás:napi.hu)

Bővebben...


Akkreditált Innovációs Klaszter Dátum: 2010-07-02

Tisztelt Szerszámgyártó Klaszter Tag!

 A Szerszámgyártó Klaszter 2006 áprilisa óta működik sikeresen, hozzásegítve tagjait kapacitásaik jobb kihasználásához. A Klaszter regisztrált, szolgáltatásait igénybe vevő tagjainak száma ma már meghaladja a 250-et (www.kapacitasborze.hu). 

 A Szerszámgyártó Klaszter célja, hogy megpályázva és elnyerve az „Akkreditált Innovációs Klaszter” címet lehetőséget biztosítson tagjai számára, a mintegy 1,5 Mrd. Forint keretű, elsősorban kutatás-fejlesztési célokat támogató pályázatokon való induláshoz.   Várjuk kérdéseiket, javaslataikat az info@kapacitasborze.hu címre.

Bővebben...


Erős negyedévet vár a Siemens Dátum: 2010-07-01

Erőteljes eredményeket vár holnap záruló negyedévre a Siemens, a menedzsment közölte, hogy a beérkező megrendelések és a bevételek is felülmúlják a bázisidőszaki értéket. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Luxembourg a leggazdagabb, hazánk 21. a sorban Dátum: 2010-06-22

Még mindig Luxembourg a leggazdagabb európai állam - derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint 2009-ben a szabványosított vásárlóerő számítási mód (Purchasing Power Standards, PPS) alapján az egy lakosra jutó bruttó hazai termék a miniállamban az átlag 268 százaléka volt. Magyarország a huszonegyedik. (Forrás:inforadio.hu)

Bővebben...


Fémipari Szinergiák 2010 Kiállítás Dátum: 2010-06-15

 Fémipari Szinergiák 2010 Szerszámgép Kiállítás – 2010. június 14-18. Törökbálint

Idén első ízben kerül megrendezésre a Gordiusz Alfa Kft. többnapos rendezvénye, amelyen vendégkiállítóként a gépipar szerszámgépekhez, illetve a fémmegmunkáláshoz kapcsolódó területeinek kiemelt szereplői vesznek részt.

További információ és regisztráció: www.gordiuszalfa.hu


Új üzemet épít Győrben a Pannon Tools Dátum: 2010-06-02

Zöldmezős beruházással újabb, mintegy 3 ezer négyzetméteres üzemet épít a győri ipari parkban a világ vezető autóipari cégeit kiszolgáló Pannon Tools Szerszámgyártó Kft. Forrás: napi.hu

Bővebben...


Csökkent a Linamar készpénzállománya Dátum: 2010-05-27

Hiába a gyenge bázis, az idei első negyedévben tovább romlott a Linamar Hungary teljesítménye. A jövőbe nézve talán pozitív jel lehet, hogy a cég újraindította a beruházási aktivitását és bár ez csökkenő...  (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Szimpózium Dátum: 2010-05-27

Következő "Szerszám Klub" rendezvényünket 2010.05.27-én 13 órai kezdettel tartjuk.

SZERSZÁMGÉPEK PONTOSSÁGI VIZSGÁLATA, GÉPEN BELÜLI MÉRÉS

címmel

Helyszín:FAIRTOOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 

1101 Budapest, Kőbányai út 47/b

Bővebben...


Ingyenes belépő az INDUSTRIÁRA Dátum: 2010-04-29

A sikeres regisztrációt követően email-ben kap egy pdf dokumentumot, amely egyben a belépőjegy. Kérjük, hogy a dokumentumot nyomtassa ki és hozza magával a vásárra, amellyel - a pénztárban való sorbanállás nélkül - az Expressz Folyósón keresztül azonnal beléphet a kiállításra!

Regsiztráció...


Termelésirányítok továbbképzése Dátum: 2010-04-27

A Német-Magyar Ipari és kereskedelmi Kamara Képző Központjának nyílt képzései:

*         Termelésirányítok továbbképzése: a már több éve sikeresen futó nyílt
képzésünk ezúttal május 13-14 és június 3-4 között kerül megrendezésre, részletek

*         Rendkívül kedvező képzési lehetőség partnerünk szervezésében Kis-és
Középvállalatok számára: 5 napos Lean menedzsment alapképzés 80.000Ft/fő-áron,

Részletek és jelentkezés: http://www.leanegyesulet.hu/


IX. ANSYS Felhasználói Konferencia Dátum: 2010-04-26
IX. ANSYS Felhasználói Konferencia - Partneri Találkozó
A konferencia helyszíne: Hotel TULIP INN
1089 Budapest, Üllői út. 94-98,
Ideje: 2010. április 29.
Bővebben...

Szakmai információs nap Dátum: 2010-04-23
 A Gordiusz Alfa Kft. tisztelettel meghívja Önt következő, a gépen belüli méréstechnikával és CNC esztergálással foglalkozó, gyakorlati bemutatóval egybekötött szakmai információs napra.

Bővebben...


Új buszcsaláddal lép piacra az Ikarus és a Rába Dátum: 2010-04-20

Elsősorban a belső piacra, állami és önkormányzati megrendelésekre gyártott szóló, illetve csuklós autóbuszcsaláddal lép piacra az Ikarusbus Kft. és a Rába Nyrt. A két cég a stratégiai együttműködés keretében legalább 300-500 busz megrendelésére számít. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Bővebben...


Kedvező meglepetés az ipari termelésben Dátum: 2010-04-14
A kedvező adatban egyrészt az alacsony bázis, másrészt az előző hónapokhoz képest megnövekedett külső kereslet érvényesül. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Iszonyú bírság a Toyota titkolózásáért Dátum: 2010-04-07
A lehető legnagyobb, 16,4 millió dolláros bírságot szab ki az amerikai kormány a Toyota ellen, amiért a japán cég eltitkolta egyes modelljeinek a gázpedál beragadásával kapcsolatos meghibásodási problémáit - közölte Ray LaHood közlekedési miniszter helyi idő szerint hétfőn.
(Forrás:gazdasagiradio.hu)

Felfelé indult a BUX Dátum: 2010-04-06

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 142,69 pontos emelkedéssel, 25.130,35 ponton nyitott kedden. Ez a pénteki záróértékhez képest 0,57 százalékos erősödést jelent. Erősödéssel indult a kereskedés a nagy nyugat-európai tőzsdéken is.(Forrás:inforadio.hu)

Bővebben...


Harmadáron vették meg a kínaiak a Volvót Dátum: 2010-03-29

Aláírták a svédországi Göteborgban azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Geely autóipari csoport 1,8 milliárd dollárért megveszi az amerikai Fordtól a svéd Volvo autógyárat.(Forrás:mr1.hu)

Bővebben...


A félperiférián kapaszkodhat meg Magyarország Dátum: 2010-03-25

A magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban egyre gyakrabban merülnek fel hosszabb távra szóló, már-már filozofikus kérdések. Min múlik a sikerességünk és mit tehetünk azért, hogy esélyeink növekedjenek? Van-e egyáltalán felzárkózási lehetősége Magyarországnak, vagy tartósan újratermelődő válságok mellett Európa perifériáján maradunk? Utóbbira valahogy nem nagyon szeretünk gondolni, pedig egy nemrégiben megjelent érdekes tanulmány épp ezt a kérdést körbejárva azt találta, hogy az ország számára már a rendezett félperiféria állapotába jutás is nagy erőfeszítéseket igényel, ennél több pedig már maga a csoda lenne. Az alábbiakban az írás főbb kiindulópontjait, megállapításait és következtetéseit idézzük röviden. A hosszabb írás - Farkas Beáta intézetvezető egyetemi docens munkája, Új tagállamok, új modell? címmel - letölthető a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának honlapjáról. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


GKI : már közel a válság előtti szint Dátum: 2010-03-22
Javultak az üzleti szektor és a fogyasztók várakozásai márciusban, a foglalkoztatási kilátások azonban - a kereskedelmet kivéve - valamennyi ágazatban romlottak, a GKI konjunktúra indexe megközelítette, a fogyasztói bizalmi index pedig meg is haladta a válság előtti időszak, 2008 szeptemberének szintjét - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. Európai Unió támogatásával készített felmérésben. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Felsőfokú Tanfolyam Dátum: 2010-03-18

Műanyagfeldolgozó szerszámok tervezése és gyártása vizsgaköteles felsőfokú tanfolyam indul 2010. április 14-én (Helyszín:Óbudai Egyetem)

Bővebben...


SZMSZ Közgyűlés - Új helyszínen Dátum: 2010-03-16

Éves SZMSZ KÖZGYŰLÉS-ünket 2010. március 25-én tartjuk 13 órai kezdettel, új helyszínen a FAIRTOOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. épületében

Cím: 1101 Budapest, Kőbányai út 47/b.Váratlanul csökkent a német export Dátum: 2010-03-11

Németországban a várakozásokkal ellentétben csökkent az export januárban, s egy éven belül a legalacsonyabb szintre, majdnem a felére esett a külkereskedelmi mérleg többlete is. (Forrás: inforadio.hu)

Bővebben...

 

Visszahívják az Esztergomban gyártott Suzuki Swifteket Dátum: 2010-03-04

Visszahívják a 2007 ősze és 2008 tavasza között Esztergomban gyártott 1,3-as, és 1,5-ös benzines Suzuki Swiftek egy részét, a visszahívás Magyarországon 6 230 járművet érint - mondta a vállalat kommunikációs igazgatója. (Forrás:inforadio.hu)

Bővebben...


Mire számít a magyar ipar? Dátum: 2010-03-02

Februárban kissé tovább javult a GKI konjunktúraindexe, de még mindig nem érte el a válság előtti szintet. A GKI Gazdaságkutató Zrt. február 22-én közzétett felmérése szerint e hónapban az üzleti szektorban és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi indexek 2009 májusa óta tartó emelkedése. (Forrás:metalcenter.hu)

Bővebben...


Beindulhat a szolár piac Dátum: 2010-02-25

A válság igen súlyosan érintette a napenergia szektorban tevékenykedő vállalatokat, s bár az árak csökkenése a jövőben is folytatódhat, a Nomura idén a kereslet komoly élénkülésére számít. A fellendülésből a poliszilícium gyártással foglalkozó (upstream szegmens), elsődleges beszállítói körbe (Tier 1) tartozó vállalatok vehetik ki leginkább részüket, itt a méretgazdaságosságból fakadó költségelőnyök, valamint a magas gyártási minőség és megbízhatóság lehetővé teszi, hogy a marginok ne sérüljenek. A cella és modulgyártók (downstream szegmens) azonban komoly kihívásokkal néznek szembe, itt a profitabilitás további romlása várható. (Forrás:portfoli.hu)

Bővebben...


Nagy döntést hoznak hétfőn a Paksi Atomerőműben! Dátum: 2010-02-15

Elkészült a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modellje, a Magyar Villamos Művek (MVM) Igazgatósága hétfőn dönt róla. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Milyen fejlesztések várhatóak az autóiparban? Dátum: 2010-02-12

Az üzemanyag fogyasztás csökkentésére koncentrálnak leginkább a jövőben a nagy autógyárak - ez derült ki a KPMG globális felméréséből. A tanácsadó cég magyarországi leányvállalatának partnere, Rózsai Rezső szerint a következő évek nyertesei a nagy tőkeerővel rendelkező cégek lehetnek. Forrás.inforadio.hu

Bővebben...


Üzemlátogatás Dátum: 2010-02-11

 Az MLBKT Lean Tagozata vállalatlátogatást szervez Mórra, a Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft-hez Czetli Imre gyárigazgató és Urbányi László ügyvezető meghívására. A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. nagy tapasztalattal és kiváló eredményekkel rendelkezik személygépkocsi és haszongépjármű ülések, ülésalkatrészek és gépjárműalkatrészek gyártásában. Sajtolt, hegesztett és különböző forgácsolt alkatrészeivel elismert beszállító partnere a közép−európai régió járműiparának.  Forrás:mlbkt.hu

Bővebben...


METAV 2010 Dátum: 2010-02-09
Gyártástechnológia és az automatizálás nemzetközi szakvására
2010. Febrár 23-27. Düsseldorf

.
 
Új, letölthető előadás anyagok Dátum: 2010-02-08

Menüpontunk új, értékes előadás anyagokkal frissültLetöltés

Letölthető anyagok...


Meglepően nagy nyereség a Toyotánál Dátum: 2010-02-04

A világ legnagyobb autógyár csoportja, a japán Toyota 153,2 milliárd jenes adózott eredményt ért el az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedévében az egy évvel korábbi, 164,6 milliárdos veszteség helyett.

Bővebben...


SZMSZ Szimpózium - Január 28-án Dátum: 2010-01-25

201001.jpg

Következő szakmai szimpóziumunkat 2010. Január 28-án

 13 órai kezdettel tartjuk "FELSZERSZÁMOZÁS SZERSZÁMELLÁTÁS" címmel.

Helyszín: Nóniusz Kft. 1101 Bp. Kőbányai út 47/b. II.em.
További részletek...


Rendezvénynaptár 2010 Dátum: 2010-01-25

Elkészült, idei éves rendezvénynaptárunk tervezete. Azok a cégek, akik ebben az esztendőben még szeretnének szakmai szimpóziumaink valamelyikén előadást tartani kérem jelentkezzenek az alábbi elérehtőségek valamelyikén:

 szmsz@szmsz.hu;    vagy a +36 30 514-9592-es mobilszámon.

Itt letölthető aktuális rendezvénynaptárunk tervezete...


Az év végén már növekedhet a magyar gazdaság Dátum: 2010-01-05

2010 második felében már növekedést várnak a gazdaságkutatók, de 2010 egészét nézve a többség nem vár pozitív GDP-t. A távirati iroda által megkérdezett négy gazdaságkutató intézet 3,8 és 4,3 százalék közé várja az idei államháztartási hiány mértékét. (Forrás:inforadio.hu)


B.U.É.K! Dátum: 2010-01-04
Boldog  Új Évet Kívánunk minden kedves látogatónknak!
Évzáró rendezvényünk - Szerszámozási Fórum Dátum: 2009-12-11

Szerszámozás Fórum  - 2009.12.17-én (Csütörtökön) 13 órai kezdettel:

Helyszín: Nóniusz Szerszám Kereskedőház

Bővebben...


Bajban a luxusautógyártó Dátum: 2009-11-26

A Porsche ma bejelentette, hogy többmilliárd eurós veszteséggel néz szembe az idei évben, miután kénytelen lesz átértékelni Volkswagen részesedését. Mint ismeretes, a cég tavaly 4.4 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az adózás előtti eredmény szintjén és a Volkswagen felvásárlására tett kísérlet gyakorlatilag a csőd szélére sodorta. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Gyorsult az ipari megrendelések növekedése Dátum: 2009-11-24

Szeptemberben tovább gyorsult az ipari megrendelések növekedési üteme az Európai Unióban. Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint a 16 euróövezeti országban 1,5 százalékkal nőttek a megrendelések augusztushoz képest, amikor még csak 0,6 százalék volt a havi emelkedés. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

Bővebben...


Merre tovább Rába? Dátum: 2009-11-18

Első ránézésre kétségbeejtő gyorsjelentést tett közzé a Rába, azonban ha figyelembe vesszük, hogy egy a járműipar számára eleve borzasztó 2009-es év szezonálisan amúgy is leggyengébb időszakát vizsgáljuk, akkor beláthatjuk, hogy nem lenne célszerű ezen számok alapján ítéletet hirdetni a cégről. Annak ellenére sem, hogy a beszámoló egy jókora bevételi warningot, valamint egy kisebb profit warningot is tartalmaz. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Lelassult az ipar visszaesése Dátum: 2009-11-15
Szeptemberben az év eddigi hónapjainál mérsékeltebb volt az ipar éves visszaesése, a termelés a tavaly szeptemberitől 15 százalékkal maradt el a munkanaphatással korrigált és a kiigazítatlan adat szerint is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. (Forrás:gazdasagiradio.hu)

2700 magyart tesz lapátra a GE Dátum: 2009-11-03

A GE Hungary szerdán bejelentette, hogy átszervezi magyarországi fényforrásüzletágát. A váci gyárat bezárják, de kisebb mértékben mindegyik gyárat érintik a változások. A folyamat 2010-ben kezdődik, és két évig tart, ezalatt 2570 ember bocsátanak el. (portfolio.hu)

Bővebben...


Csatlakozás Dátum: 2009-11-02

Csatlakozzon, lépjen be szövetségünkbe! Informálódjon weboldalunkról!

Letölthető belépési nyilatkozat...


BofA: Magyarország a világ éllovasává válhat Dátum: 2009-10-29

Magyarország vezetőként léphet ki a költségvetési egyensúlyt tekintve a válságból - állítja a bankóriás Bank of America Merrill Lynch elemzésében. Szerintük a kormány fájdalmas megszorító intézkedései meghozzák eredményüket és a térségbeli versenyben elsőként lehet magyar euró. (Forrás:origo.hu)

Bővebben...


Szakmai szimpózium Dátum: 2009-10-29

KÖZGYŰLÉS - Március 27-én

Következő szakmai szimpóziumunkat 2009. október 29-én (csütörtökön) tartjuk   Keménymarás és Huzalszikraforgácsolás a Szerszám és Formagyártásban címmel. Helyszín: Nóniusz Szerszám Kereskedőház a 1101 Bp. Kőbányai út 47/b.II. em.

Bővebben...


Erste: Már látszanak a stabilizáció első jelei Dátum: 2009-10-27
A kelet-közép-európai régió növekedését a jövőben sokkal inkább a foglalkoztatottság emelkedése, a technológiai felzárkózás és az üzleti környezet határozza majd meg, mint a tőkebeáramlás mértéke az Erste Group legfrissebb elemzése szerint. Forrás:gazdasagiradio.hu

Bővebben...

Túl a mélyponton az európai gazdaságok, de... (IMF) Dátum: 2009-10-19

Az európai recesszió mélypontjának végére utaló jelek ismeretében a döntéshozóknak a fellendülés biztosítására kell összpontosítaniuk, valamint a pénzügyi válság potenciális gazdasági növekedésre gyakorolt esetleges negatív hatásait kell kezeljék - ajánlja szombaton megjelent európai régiós kitekintőjében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF előrejelzése szerint az európai kontinensen csak két gazdaság menekülhet meg idén a recesszió elől. (Forrás:portfolio.hu)

Bővebben...


Mérnök állás ajánlatok Dátum: 2009-10-19
Mérnök állás ajánlatok... (Forrás: cadterv.hu)

Nemzetközi kiállítások Dátum: 2009-10-01
EMO - 2009. október 5-10. (Milanó)

FAKUMA - 2009. október 13-17. (Friedrichshafen)
 

Tízezer embert tesz utcára a Bosch Dátum: 2009-10-01
A Magyarországon is jelen levő Robert Bosch az idén összesen 10 ezer embert tervez elbocsátani, és további 100 ezer dolgozóját rövidített munkaidőben foglalkoztatja az autóipari termelés visszaesése miatt - mondta kedden Franz Fehrenbach, a cég vezérigazgatója. Magyarországon az MTI szerint nem tervez leépítést a cég. (Forrás:portfolio.hu)
Bővebben....

Elkészültek ISTMA felmérések kiértékelései Dátum: 2009-10-01
Szövetségünk a nemzetközi társ szervezettel közösen elkészítette az európai  (Mold and Die) piacok állapotát vizsgáló 2009 II. félévi jelentését
Letöltés...

Kiadó hirdetési felület Dátum: 2010-01-19

A bal felső sarokban lévő hirdetési felületünk KIADÓ!Kiadó hirdetési felület

Hirdetési felületünk értéke vitathatatlan. Gépelje be a szerszámgyártók vagy szmsz szavakat a GOOGLE keresőjébe.

 További részletek: Vojtkó István Mobil: +36 30 514-9592

Bővebben...


Kis fogyasztású és fürge a jövő autója? Dátum: 2009-09-08
A hamarosan kezdődő Frankfurti Autószalon (szeptember 17-27.) sztárjai idén aligha a hatalmas benzinfaló luxusjárgányok lesznek, mint inkább a környezetkímélő, kis fogyasztású modellek. Ezek között is a közönség kedvencei lehetnek a Volkswagen különböző kategóriájú autói - jósolja a Die Welt.(Forrás:privatbankar.hu)
Bővebben...

II. Európai Szerszámozási Fórum Dátum: 2009-09-07

Idén 2009. szeptember 25-én Milánóban rendezik meg az European Tooling Forum-ot. Az ISTMA európai tagozatának főszervezésével.

Bővebben...


Országos találkozó Dátum: 2009-09-01

A Gépipari Tudományos Egyesület Műanyag Szakosztályának kezdeményezésére

2009.09.15-én Miskolcon az Erzsébet-téri akadémiai Székházban rendezi meg a

Polimertechnikai Tanszékek és ipari cégek 3. Országos Találkozóját.

Bővebben...


A világ legerősebb szerkezeti acélja?! Dátum: 2009-08-25

  A világ egyik legerősebb szerkezeti acéljával bővítette kínálatát a Ruukki. Az Optim 1500 QC olyan ultra-nagyszilárdságú acél, amely ötvözi az extrém szilárdságot és a jó kopásállóságot. A gyorsedzéses eljárással gyártott melegen hengerelt acél ideális alapanyag pl. szállítóeszközök szerkezeteinek készítéséhez. (Forrás:ruukki.com)

Bővebben...


Lehet, hogy nem adja el a GM az Opelt Dátum: 2009-08-24

A június elsején csődbe ment General Motors új igazgatói, akik már az - új utódtársaságot megalapító - többségi amerikai állam érdekeit képviselik, azon gondolkodnak, hogy mégsem választják le a GM-ről a német leányvállalatot, az Opelt. Erről a Bloomberg hírügynökség közölt hivatalosan meg nem erősített információkat. (Forrás:origo.hu)

Bővebben...


Opel Dátum: 2009-08-22
Angela Merkel német kancellár támogatja, hogy az Opel autógyárat a Magna kanadai-orosz konzorcium vehesse meg, és hogy a General Motors minél előbb el is adja az Opelt konzorciumnak. (Forrás:origo.hu)

Bővebben...


Új „RX“ energiacső Dátum: 2009-08-14

Speciálisan a szerszámgépgyártás és a forgácsolóipar számára fejlesztett ki most az igus GmbH, az energialánc-rendszerek legnagyobb szállítója, egy olyan energiacsövet, amely száz százalékosan „forgánytömör”, kizárja a forgácsot. A kábelvédelem ezen új mérföldköve biztosítja, hogy az összes forgács leperegjen, s hogy – a nagyobbaktól a legkisebb részecskékig – abszolút semmi se maradjon rajta. (Forrás:mm-online.hu)

Bővebben...


Hibridgyártásba menekül az autóipar Dátum: 2009-08-04

A jó ideje nyűglődő autóipar számára a hibrid járművek gyártása jelentheti a kiutat a krízisből. A világ leggazdagabb embereinek egyike, Warren Buffett máris egymilliárd dollárt keresett egy kínai hibridcégen, a BYD-en, amellyel a Volkswagen is együttműködést tervez. A Honda hibridjei sem sikertelenek, Ausztriában pedig elektromos autóipari egyesülést terveznek. (Forrás: origo.hu)

Bővebben...


Sokmilliós Kelet-Európa program Dátum: 2009-07-31

Több százmillió euróval segíti a közép-kelet-európai vállalati hitelezést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a francia Société Générale bankcsoport szerdán Londonban bejelentett közös hitelprogramja. (Forrás:origo.hu)

Bővebben...


Lassul a japán export visszaesése Dátum: 2009-07-31

Júniusban fél éve a legkisebb mértékben esett vissza a japán export, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági világválság enyhülésével kezd élénkülni a kereslet. A világ második legnagyobb gazdaságának számító ország kivitele a múlt hónapban 35,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Májusban még 40,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben.(Forrás:origo.hu)

Bővebben...


Nőtt az eurózóna ipara Dátum: 2009-07-17

Első ízben növekedett az ipari termelés havi szinten az euróövezet országaiban májusban tavaly augusztus óta, jelezvén, hogy a recesszió talán már túlhaladta a mélypontját. Mindamellett a növekedés kisebb volt, mint amire az elemzők számítottak. Forrás:origo.hu

Bővebben...


Megemelt előleg fél évvel meghosszabbítva Dátum: 2009-07-15

Meghosszabbította fél évvel az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályá­zói által igényelhető, megemelt összegű előleg nyújtásának határidejét a kor­mány. A döntés értelmében a 2009. december 31-ig megjelenő pályázati felhívások esetén az elnyert támo­gatás akár 40 százalékát is előlegként igényelhetik a pályázók. Forrás: pafi.hu

Bővebben...


Közös vállakozás Dátum: 2009-07-13

Rio Tinto és a BHP Billiton a világ két legnagyobb vasérc termelője egyesítette erejét. Közös  vállakozást alapítottak 50-50% tulajdonrésszel. A vasérc árát ezen két cég tevékenysége jelentősen befolyásolhatja. Kína jelenleg a világ vezető vasércimportőre.


Lassuló összehúzódás Dátum: 2009-07-13

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 45,8. Tovább folytatódik a feldolgozóipar októberben kezdődött összehúzódása, melynek üteme azonban enyhén, de ismét csökkent. A június havi index 0,4 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (45,4) (korábban csak 1998-ban és 2005-ben volt 50,0 pont alatt júniusban az index). Forrás: mm-online.hu

Bővebben...


Tervezők együttműködési hálózata Dátum: 2009-07-13

A Dassault Systèmes SolidWorks Corp. (DS SolidWorks) bejelentette, hogy a Wittur Csoport, a világ vezető felvonókomponens-szállítója a SolidWorks® Enterprise PDM szoftvert vezette be szabványként, és 550 licencet telepített. Forrás: mm-online.hu

Bővebben...


Nőtt Japánban az ipari termelés Dátum: 2009-07-13

Japánban májusban harmadik hónapja nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva, méghozzá az áprilisi többlettel azonos, több mint fél évszázados rekord ütemben, de az egy évvel korábbitól még mindig nagy az elmaradás, és a jövő is bizonytalan. Forrá:MTI

Bővebben...Robothegesztő Állomás telepítése Dátum: 2009-07-13

A BMF és a CLOOS Schweisstechnik kizárólagos magyarországi képviselete által április 29-én kötött együttműködési megállapodásnak megfelelően a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon megkezdődött BMF-CLOOS Robothegesztő Állomás telepítése. Forrás: Muszakiak.hu

 Bővebben...


Fémpor hajtaná a jövő autóit Dátum: 2009-07-07

Egy görög feltaláló a jövő üzemanyagát tervezi kifejleszteni: benzin, dízel vagy hidrogén helyett az autókat fémek hajtanák - nanométeres szemcsenagyságú por alakjában. Ideális esetben még kipufogógáz sem keletkezne. Forrás: HVG

Bővebben...


Kiadó hirdetési felület Dátum: 2010-12-10

A bal felső sarokban lévő hirdetési felületünk KIADÓ!Kiadó hirdetési felület

Hirdetési felületünk értéke vitathatatlan. Gépelje be a szerszámgyártók vagy szmsz szavakat a GOOGLE keresőjébe.

 További részletek: Vojtkó István Mobil: +36 30 514-9592

Bővebben... 


21,4 %-os Visszaesés Dátum: 2009-07-15

Letöltés

Az előző év hasonló időszakához képest az új személyautók regisztrációja 12,3%-kal csökkent Európában, míg Nyugat Európában 11,6%-kal Áprilisban.

Az új EU tagországok esetében 21,4%-os visszaesés volt. Lengyelország, Csehország és Szlovákia növekedésről tájékoztatott, mialatt Magyarországon és Romániában erős visszaesést jegyeztek fel. Forrás:www.huplast.hu

Bővebben...


ISTMA, Kusadasi, Törökország Dátum: 2009-06-24

ISTMA szerszámkonferencia 2009. Június 18-21 - www.diemold.org


FIP 2009. Lyon, Franciaország Dátum: 2009-06-12

Nemzetközi Műanyagipari Fórum 2009. Június 16-19.        www.f-i-p.com


Lengyel ISTMA tagság Dátum: 2009-07-07

A Lengyel szerszámgyártók szövetsége bemutatkozott az ISTMA EUROPE törökországi rendezvényén ahol, ismertette a lengyel szerszámgyártás jelenlegi helyzetét. A lengyel szerszámgyártók szövetsége csatlakozott a nemzetközi szervezethez, ahol többek között szövetségünk is jelen van.

http://www.istma.org/istma-world/


Mach-Tech 2009 Közös részvétel Dátum: 2009-05-21

Szövetségünk ezúttal is részt vesz a MACH-TECH 2009
Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállításon egy 63m2-es közös standon

2009. május 19-22. között ( "A" pavilon,  Stand: C 202)

További információ, letölthető anyagok kiállítóink részére...


Újra Ipari Park kiállítás a Mach-Tech-en Dátum: 2009-05-12

SÄMLING Solution Consulting szakmai prezentációt tart az                                                      Amerikában és Japánban már évtizedek óta  honos és kiváló eredményeket produkáló

LEAN management  hazai alkalmazása érdekében

 Május 21. 11.00 óra  Mach-Tech  G pavilonban 503 stand


Mechanoplast 2009 Dátum: 2009-03-11

2009 március 17-19. között Balatonaligán

a Frida Hotel rendezvénytermében

JUBILEUMI MECHANOPLAST 2009

XVI. Műanyagok műszaki alkalmazása és feldolgozás-technológiája

című nemzetközi konferencia    További részletek....


ISTMA felmérés 2009 I. félév. Dátum: 2009-02-02

 Szerszámgyártók Magyarországi Szövetség tagja az ISTMA-nak.A nemzetközi szervezet évente kétszer kikéri, felméri a nemzeti szövetségek,illetve azok tagvállalatainak véleményét észrevételeit az adott országban jellemző gazdasági, „üzleti” viszonyokról.

Ezúton is kérünk mindenkit, hogy az e-mailben kiküldött űrlapot töltse ki és küldje vissza legkésőbb 2009. február 10.-ig

e-mailben az szmsz@szmsz.hu címre vagy faxon a 329-5425 számra.


Új hirdetési lehetőség Dátum: 2009-03-01

A bal felső sarokban lévő hirdetési felületünk KIADÓ!Kiadó hirdetési felület

Részletek a Hirdetés menüpontban vagy az alábbi számon.

Mobil: +36 30 207 1867


Makino nyílt nap Dátum: 2008-12-03

Ingyenes busz indulMakino Open House, 2008. december 4.-én 10.00 órakor

További részletek: Dr. Tálas Mátyás +36 33/416-787

www.makino.sk


SZMSZ szimpózium Dátum: 2008-12-28

Mérés CNC szerszámgépen
című szakmai szimpózium

A szimpózium ideje
2008.november 27.
(Csütörtök) 1300-1700-ig

További részletek...


Mercedes szerződés Dátum: 2008-12-28
Aláírták a kecskeméti Mercedes szerz?dést! Két modell helyett négyet gyártanak

Szimpózium 2008. szeptember 25. 13 óra Dátum: 2008-12-03

Következő szakmai szimpóziumunkat

2008. szeptember 25-én 13 órakor tartjuk

"Szerszámtervezés, CAD/CAM tevékenység Autodesk SW környezetben" címmel.

Helyszín: Nóniusz Szerszám Kereskedőház X. ker. Kőbányai út 47/B. II. em.

További részletek...


EuroBLECH 2008. október 21-25. Hannover Dátum: 2008-09-01

20. Nemzetközi Lemezmegmunkálástechnológiai Kiállítás

EuroBLECH 2008. október 21-25. Hannover

http://www.euroblech.de/english/


Következő SZMSZ szimpóziumunk Dátum: 2008-09-01

Következő Szerszámklub rendezvényünk 2008. szeptemberében lesz.

További részletek később ugyanitt.


Videoton Precíziós Kft. Dátum: 2008-09-01

Szerszámmérés 3D-s szkennelés a Videoton Preciziós Kft-ben.

Komples alkatrészek gyors és hatékony mérése és kiértékelése!

Szerszámkészítés felsőfokon!

További részletek...


Partnerkeresés Dátum: 2008-06-03

Belga acélipari cég partnereket keres Magyarországon

A MOSACIER S.A. képviselője 2008. június 5-én és 6-án a Hotel Novotel Danube konferenciatermében (1027 Budapest, Bem rakpart 33-34.) várja az érdeklődő cégek képviselőit - egyeztetett időpontban- személyes kapcsolatfelvételre.

Tel.: (1) 266 86 21, vagy jelezze igényét az info@awexbudapest.hu e-mailcimen.

További részletek...


Fémipari Üzleti Randi Találkozó Dátum: 2008-05-29

Fémipari Üzleti Randi Találkozó (Metál Randi)

a kapcsolatépítés leghatékonyabb formája

Időpont: 2008. június 18. szerda

Helyszín: Manréza Hotel*** és Konferenciaközpont Dobogókő

Jelentkezési határidő: 2008. június 3. éjfél

További részletek...


Továbbképzés, tanfolyam Dátum: 2008-05-20

"Műanyagfeldolgozó szerszámok tervezése és gyártása" c. tanfolyami képzésünkről szóló felhívást letöltheti az alábbi linkeken a jelentkezési lappal együtt.

Letöltés: Jelentkezési lap (pdf) Letöltés: Felhívás (pdf)


Közgyűlés (Március 27.-én) Dátum: 2008-05-29

Éves KÖZGYŰLÉSÜNKET 2008.03.27. (csütörtökön) tartjuk. KÖZGYŰLÉS - Március 27-én

Helyszín: Nóniusz Szerszám Kereskedőház
1101 Budapest, Kőbányai út 47/b II.em.

További részletek...


Szerszámok bevonatolása szimpózium Dátum: 2008-05-29

Szerszámok bevonatolása (Előadók: BALZERS,PannonPLATIT, Tritán Gühring)

2008.02.28 (Csütörtök) 13 00-1700-ig SZERSZÁMOK BEVONATOLÁSA

A szimpózium helye:
Nóniusz Szerszám Kereskedőház
1101 Budapest, Kőbányai út 47/b II.em.

További részletek...


Letölthető anyagok Dátum: 2008-10-06

Menüpontunk új, értékes előadás anyagokkal frissült.Letölthető előadás anyagok,  tudományos munkák

Letölthető anyagok...


Kiadó hirdetési felület Dátum: 2008-03-06

A bal felső sarokban lévő hirdetési felületünk két vagy több hónapra KIADÓ!Kiadó hirdetési felület

Részletek a Hirdetés menüpontban.


Központi huzalbeszerzés Dátum: 2007-12-17

A Gravitás 2000 Kft. a magyarországi szerszámgyártók

egyik legnagyobb huzal felhasználója. Ha valaki szeretne nagyobb mennyiségű bevonatos és/vagy bevonat nélküli huzalt rendelni (piaci ár alatt) kérem jelentkezzen.Jelentkezési határidő legkésőbb:

2007.november 28.-ig Fülöp Zoltán Tel.: 30/924-6931


Szimpózium 2007.november 22. Dátum: 2008-03-06

Szerszámok finomfelületi megmunkálása

című szakmai szimpózium

A szimpózium ideje:
2007. november 22.
(csütörtök) 1300-1700-ig

A szimpózium helye:
Nóniusz Szerszám Kereskedőház
1101 Budapest, Kőbányai út 47/b II.em.

További részletek az események menüpont alatt...


Következő előadásunk: Dátum: 2007-11-14
A Bogner Magyarország Kft. és a Nóniusz Kft. tisztelettel meghívja Önt és kollégáit az

Új fejlesztések a műanyagfeldolgozásban és formakészítésben

című szakmai szimpóziumra.

A Szimpózium alapvető célkitűzése, a leghitelesebb informálódási lehetőség biztosítása. Megismertetni hazánk vállalkozásait új, hatékonyabb technológiákkal, termékekkel.

A szimpózium ideje:
2007. november 6.
(kedd) 1300-1530-ig

A szimpózium helye:
Nóniusz Szerszám Kereskedőház
1101 Budapest, Kőbányai út 47/b II.em.

További részletek az események menüpont alatt...


Következő szimpóziumunk Dátum: 2007-11-14

A Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége és a Nóniusz Szerszám Kereskedõház tisztelettel meghívja Önt és kollégáit a

Huzalszikraforgácsolás alkalmazása a szerszám és formagyártásban

címû szakmai szimpóziumára

A szimpózium alapvetõ célkitûzése, a leghitelesebb informálódási lehetõség biztosítása. Megismertetni a hazai vállalkozásokat új, hatékonyabb technológiákkal, termékekkel.

A szimpózium ideje:
2007. október 25.
(csütörtök) 1300-1700-ig

A szimpózium helye:
Nóniusz Szerszám Kereskedõház
1101 Budapest, Kõbányai út 47/b.

További részletek az események menüpont alatt...


Workshop 2007 Dátum: 2007-09-04

A BME Gyártástudomány és Technológia Tanszéke,

A Gépipari Tudományos Egyesület és a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége társszervezésében

4M&P4μ on Micro Optics and Micro Tooling

Budapest, 2007. Szeptember 06.-a

További részletek az események menüpont alatt...


European Tooling Forum 2007 Dátum: 2009-09-07


Az Európai Szerszámgyártás jelenleg még képes tartani piaci pozicióit, de az alacsony gyártási költségű országok növekvő piacnyerése folyamatosan növekvő veszélyeket jelent. A helyzetet felmérve az ISTMA – Europe, a MANUFUTURE Platform-al közös szervezésben meghirdeti a

European Tooling Forum 2007 Szeptember 13-14.

A Fórumra meghívja a nemzetközi szövetség, tagszervezeteinek tagjait, a media, a döntéshozók képviselőit a helyzet, a teendők megvitatására.További információk: Dr. Markos Sándor, szmsz@szmsz.huICT 2007 Dátum: 2007-07-30

A szerszámalkalmazás, kutatás és fejlesztés jelentős hazai rendezvénye:

XII. Nemzetközi Szerszám Konferencia (ICT 2007)

MISKOLC 2007, Szeptember 06-08.


EMO 2007 Dátum: 2007-07-19

EMO Hannover - A fémmegmunkálás világa

2007. Szeptember 17-22 között kerül megrendezésre Hannoverben, az EMO Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár. Piacvezető cégek és felhasználók, a legjobban kvalifikált szakemberek, nemzetközi specialisták vesznek részt a kiállításon a világ minden tájáról. A szervezők a hangsúlyt idén is a fémmegmunkálásra helyezik.


Következő szakmai szimpózium (Május 31.) Dátum: 2007-05-23

A Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége és a Nóniusz Szerszám Kereskedőház tisztelettel meghívja Önt és kollégáit az

Alakító szerszámok tervezése, folyamatszimuláció

című szakmai szimpóziumára

A szimpózium ideje:
2007. május 31. (csütörtök) 1300-1700-ig

A szimpózium helye:
Nóniusz Szerszám Kereskedőház
1101 Budapest Kőbányai út 47/b. Tel: 260-3030/161

Részletek az események menüpont alatt


MACH-TECH 2007 Dátum: 2007-05-02

KOLLEKTÍV STAND

Mach-Tech 2005-ben

2007. május 8-11. -e között megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártástechnológiai és Hegesztéstechnikai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége.

Szövetségünk 11 tagvállalatával közösen vesz részt az "A" PAVILON 301/D standján.


ISTMA találkozó, BUDAPEST Dátum: 2007-03-20

A Szerszámgyártók Nemzetközi Szövetsége (ISTMA)ISTMA Találkozó

idén első alkalommal egyik találkozóját Budapesten tartja. A hazánkba látogató ISTMA tagok neves szerszámgyártó cégeknél tesznek látogatást és tartanak előadást. 2007. március 26-27-én.


Rendezvénynaptár 2007 (tervezet) Dátum: 2007-03-08
Rendezvénynaptár 2007 (tervezet) Szakmai szimpózium
WCTC Konferencia 2007. május 16-19. Dátum: 2007-03-05

A spanyol szerszám és gépgyártók szövetsége (AMT) konferenciát szervez WCTC néven.

San Sebastian-ban 2007. május 16-19-én.

További részletek a linkre kattintva:Makino szakmai nap - Pozsony Dátum: 2007-02-19

Ingyenes busz indulMakino Open House, 2007. március 01. Pozsony.

A Makino a magyar szakmai napra külön ingyenes buszt indít.

További részletek a linkre kattintva.


Letölthető anyagok Dátum: 2007-02-07
Szimpóziumaink előadásanyagai megtalálhatóak a Letölthető anyagok menüpont alatt.
Szakirányú továbbképzés a BMF-en Dátum: 2007-01-25

Még lehet jelentkezni a BMF-en idén Februárban induló képzésekre.BMF Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar

Részletek a linkekre kattintva:

- Szerszámtervezés és CAD/CAM modellezés

- Minőségügyi szakmérnök/ Szakember képzés


2007 Mach-Tech Dátum: 2007-03-08

KOLLEKTÍV STAND

Mach-Tech 2005-ben

2007. május 8-11. -e között megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártástechnológiai és Hegesztéstechnikai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége.

Szövetségünk kollektív standon állít ki, melyre még várjuk a jelentkezéseket.


Szerszámgyártó klaszter Dátum: 2007-01-18

Kérném a klaszter tagjait, hogy a teljes gépparkjukat töltsék fel a www.kapacitasborze.hu weboldalra.

Vojtkó István klaszter manager 30/291-4469.


EUROMOLD 2006 Dátum: 2007-01-18

Euromold

2006. november 29 - 2006. december2.

Magyar kiállítók az Euromold kiállításon

EuroMold 2006. évi Jelentkezési lap (angol, német)

EuroMold 2006. évi MEGHÍVÓ és általános tudnivalók


Belépés az SzMSz-be Dátum: 2006-11-17

Ha Ön szeretne belépni szövetségünkbe, akkor csak az itt található belépési nyilatkozatot kell kitöltenie és faxon elküldenie a nyilatkozaton található fax számra.

1994. Alapszabály www.szmsz.hu

2006.04.13. Belépési nyilatkozat


Letölthető szakmai előadás anyagok Dátum: 2009-07-15

LetöltésLetölthető előadásanyagaink sok hasznos és érdekes információt tartalmaznak.Hiteles informálódási lehetőséget biztosítanak minden szerszámgyártással foglalkozó hazai vállalkozásnak.


Swisstech 2006. november 14-17. Dátum: 2006-10-06

ITDH info-stand Swisstech – Prodex - Basel , Svájc

2006. november 14-17. Nemzetközi beszállítói szakkiállítás .

SwisstechPRODEX


EUROBLECH 2006. október 24-28. Dátum: 2006-10-06

19. Nemzetközi Fémlemezmegmunkálás-technológiai kiállításEuroBlech 2006

2006. október 24 - 28. Hannover, Németország
További információk kaphatók: info@euroblech.hu címen.

Letöltés: EUROBLECH 2006Kiállítás 2007 Dátum: 2006-08-28

METALL MÜNCHENMetall München 2007

Európai nemzetközi vásár fémmegmunkálók számára

2007.március 7-től - 10-ig.


Tervezői kapacitás keresés Dátum: 2006-08-22

VIDEOTON

A Videoton Precíziós Kft.

Lemezalakító présszerszám tervezésére kooperációs partnert vagy CAD tervezőt keres.

Érd.: Bognár Attila - Tel.: 22/533-288; E-mail: bognar.attila@preciz.videoton.hu


VIENNA -TEC 2006. Október 10 – 13. Dátum: 2006-09-21

www.intertool.at

A VIENNA-TEC 2006. NEMZETKÖZI IPARI SZAKKIÁLLÍTÁS

Ausztria–Bécs,az Rendezvények / Események menüpont alatt.


Belépés az SzMSz-be Dátum: 2006-07-17

Ha Ön szeretne belépni szövetségünkbe, akkor csak az itt található belépési nyilatkozatot kell kitöltenie és faxon elküldenie a nyilatkozaton található fax számra.

1994. Alapszabály www.szmsz.hu

2006.04.13. Belépési nyilatkozat


MACH-TECH 2007 SZMSZ kollektív stand Dátum: 2006-07-17

2007. áprilisában ismét megrendezésre kerül Budapesten a MACH-TECH Nemzetközi Gépgyártás-technológiai Szakkiállítás, a hazai szerszám- és szerszámgépipar legjelentősebb seregszemléje, melynek szakmai partnere a Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége.

Kollektív stand

Megfelelő számú tagvállalati jelentkező érdeklődése esetén az SZMSZ kollektív standon szervez kiállítást. Részletek: Vojtkó István SzMSz titkár 30/291-4469


LÜNEBURG - 2006. szeptember 26-28. Dátum: 2006-06-15

Üzletember találkozó - Lüneburg (Hamburg mellett)

Német-magyar KIK és ITDH az észak-németországi közös rendezvényen a magyar ipar, az export-, együttműködési- illetve kooperációs lehetőségek, megismertetéséről tervez találkozót „Ungarn Sprechtag” címmel.

További részletek a Rendezvények/ Események menüpont alatt.


Európai kooperációs találkozó Dátum: 2006-06-15
Európai kooperációs találkozó Bécs 2006.06.28

2006. június 28-án 8 európai ország részvételével A részvétel a rendezvényen a magyar cégek számára térítésmentes. Jelentkezni a rendezvény honlapján lehet: www.matchmaking.at/ecoplus, ahol megtalálja a már jelentkezett cégek listáját is.


32. ISTMA Bizottsági ülés 2006.06.12 Dátum: 2006-06-20

ISTMA találkozó 2006.06

Szövetségünk képviselteti magát a nemzetközi szerszámszövetség portugáliai bizottsági ülésén. Beszámolók az európai szerszámgyártás helyzetéről, jövőbeni célok...stb.

www.istma-europe.com


EUROMOLD kiállítás Frankfurt Dátum: 2010-02-25

2006. november 29 - 2006. december2.

Magyar kiállítók az Euromold kiállításon

EuroMold 2006. évi Jelentkezési lap (angol, német)

EuroMold 2006. évi MEGHÍVÓ és általános tudnivalók


Észt látogatás Dátum: 2006-05-03

Észt szerszámgyártók magyarországi látogatása 2006. április 25-30 között.

Az észt vendégek látogatást tesznek a következő tagvállalatainknál:

Bekomold Kft., Bíró Kft., Gravitás 2000 Kft., Videoton Precíziós Kft.,

Z-Form Kft-nél és a Magyar Suzuki Rt. -nél.

Estonian Special Tooling Association

Titkárság:: Mr. Tiit Randver
E-mail: tiit.randver@vasarinstr.ee
www.emliit.ee


         
Termelésirányítási Rendszer, ERP,Laboratóriumi Rendszer, LIMS, Vállalatirányítás, Termelésirányítás Termelésirányítási rendszerIntegrált vállalatirányítás szerszámgyártó cégeknekVállalat irányítás szerszámgyártóknak
az oldalt készíti:Termelésirányítási rendszerek